17 april wordt Malbec-dag

Wines of Argentina, de organisatie die de Argentijnse wijn in de wereld promoot, heeft 17 april uitgeroepen tot Malbec World Day. In Argentinië is de malbec de meest ‘eigen’ druif.

Malbec werd rond 1850 voor het eerst in Argentinië geïntroduceerd. Domingo Sarmiento, de vijfde president van het land, huurde de Franse landbouwdeskundige Michel Aimé Pouget in om de eerste Argentijnse Landbouwschool te leiden. Pouget bracht stekjes en zaden van de malbec mee om te planten en die sloegen uitstekend aan.

Tegenwoordig is Argentinië de grootste producent van malbec in de wereld; de druif is het vlaggeschip van de nationale wijnindustrie geworden en groeit in alle wijngebieden.

17 April heeft voor Argentinië historische betekenis: op die dag in 1853 werd een belangrijkse landbouwwet ingediend bij de Provinciale Regering van Mendoza, de Quinta Agronomica. Deze wet stelde een regeringsprogramma in werking om alle aspecten van de Argentijnse landbouw te verbeteren, ook de wijnindustrie.

Evenementen rondom Malbec World Day vinden plaatsen in Argentinië, de Verenigde Staten en vele andere landen, ook in Nederland.

Helaas heb ik nog niet kunnen vinden wat er in Nederland georganiseerd gaat worden. Wie heeft meer informatie?

Bron

Lees ook:Voor malbec gingen we naar Argentinie
Lees ook:Malbec World Day
Lees ook:Wine Wonders of the World
Lees ook:Hoe Argentijnse wijn en een Gouden Tulp samen komen! Een Koningspaar…
Lees ook:De wijn van Argentinië – Import om tekort te compenseren?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “17 april wordt Malbec-dag

  1. Michael

    Wine Bar Mendoza, Een argentijnse winebar viert uiteraard ook wereld Malbec dag op 17 april en zal de hele week leuke acties hebben omtrent de malbec druif. Hou de website in de gaten voor meer informatie.

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek

    Hoi Michael, leuk om te weten. welke website is het precies?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>