Ontmoeting met Charles Back

Op de Perswijn proeverij “Ontdek de Nieuwe Wereld” gaf Charles Back een masterclass “Marketing & Terroir”. Toch volgen er hier geen statistieken of proefnotities, maar een beknopt portret van een man met visie, humor en vooral veel passie.

In een tijd dat koks nogal eens in de schijnwerper staan, is het een goed idee om ook eens kennis te maken met de mensen achter de wijn.

Charles Back is de derde generatie Zuid-Afrikaanse wijnmakers van zijn familie. Zijn overgrootvader vertrok vanuit Oost-Europa naar Amerika, maar nam de verkeerde boot. Iets wat hem iedere dag ruimschoots vergeven wordt, als Charles vanuit zijn slaapkamer naar het fantastische Kaapse uitzicht kijkt. Onder dat uitzicht valt een deel van zijn 1.000 ha eigen wijngaarden, verdeelt over 4 herkomstgebieden. Daarnaast heeft hij contracten met diverse druiventelers.

Het bekendst is hij van de serie “Goats du Roam”. Een range van wijnen met namen die afgeleid zijn van de Rhône, zoals Cote Rôtie (Goat Rotie). De ophef die de Fransen maakten, zorgde ervoor dat het de best verkochte Zuid-Afrikaanse wijn werd in Amerika. Dat is pas marketing! Nieuw zijn “Goat Father” (van Siciliaanse druiven) en “Bored Doe” (de verveelde geit). De laatste zal in Frankrijk wel weer wat stof doen opwaaien…

Charles Back is niet iemand die een trend volgt. Hij zet de trend zèlf. Op één van zijn reizen proefde hij Viognier in Condrieu. Binnen vijf minuten had hij besloten dat dit ook in Zuid-Afrika moest kunnen. Het kostte hem 8 jaar touwtrekken, voor hij zijn eerste Viognier-wijn maakte. Ook met de aanplant van Rhône variëteiten liep hij voorop. Niet voor niets werd hij in 1996 “Winemaker of the Year”.

Naast wijnen voor een groot publiek maakt hij ook terroir-getypeerde single vineyard wijnen. Klassiek gemaakt met vergisting in oud hout en een basket-press (!). En dat terwijl hij ook de allernieuwste kelderapparatuur heeft staan. Maar met de klassieke methoden zorgt hij voor de optimale weergave van het terroir.

Zijn hobby is het houden van geiten, het zal u niet verbazen. Op het moment is hij de grootste producent van geitenkaas in Zuid-Afrika. Deze wordt geserveerd in het restaurant op zijn Fairview Estate, waar jaarlijks meer dan 100.000 mensen komen. Dit restaurant serveert eigen brood en olijfolie, en wordt gerund door uitsluitend Zuid-Afrikanen.

Charles Back moet een inspiratie zijn voor iedere wijnmaker. Door zijn eigen plan te trekken (en dat ontzettend goed uit te werken), is hij een toonaangevende naam in de wijnwereld geworden.

Lees ook:Commotie over Zuid-Afrikaanse wijn
Lees ook:Platter’s Wine Guide
Lees ook:Label van Prins Charles
Lees ook:Wijn in Zuid-Afrika in de handen van vrouwen
Lees ook:Vervelde wijn uit Zuid-Afrika

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>