Chileense proeverij geeft goed beeld

Maandag 12 maart vond in Madurodam de proeverij van Chileense wijnen plaats. Meer dan 30 Chileense producenten waren vertegenwoordigd. Soms door de Nederlandse importeur, maar soms ook door de Chileense wijnmaker zelf. Dat is natuurlijk erg leuk voor de wijnliefhebber, omdat hij/zij met veel meer passie over wijn kan vertellen dan (met alle respect) een accountmanager.

Wat opviel bij de gesprekken, is dat ze allemaal trots zijn op hun wijngaarden die in de koele gebieden liggen. Vooral wijngaarden op grote hoogte, en waarvan uit je de oceaan kunt zien, blijven nimmer onvermeld. Ook zoeken steeds meer producenten de juiste gebieden bij de juiste druif: dus bijvoorbeeld Sauvignon Blanc in de wat koelere regio’s. Dit was goed terug te proeven: veel Sauvignons gaan op de Nieuw-Zeelandse stijl lijken: veel geur, veel alcohol, en toch mooi fris.

 

Maar nu we het toch over druivenrassen hebben: waar is het “indrukwekkende aantal verschillende druivenrassen” dat in Chili wordt verbouwd? In ieder geval waren ze vandaag niet aanwezig. De standaardproeverij van vrijwel iedere producent zag er zo uit: een Sauvignon Blanc, één Chardonnay met- en één zonder hout, een Merlot, en een Cabernet Sauvignon. Meestal kwamen daar nog een Carmenère (de trots van Chili) en een Pinot Noir of Syrah bij. Van de meeste druiven wordt een basis en een Premium range gemaakt. 90% van alle Chileense kwaliteitswijn komt van maar 6 druiven!

Masterclass 

Vandaag vond er twee maal een masterclass plaats door tweevoudig vinoloog van het jaar Cees van Casteren. Zelf was hij voorzichtig met de term, omdat hij gebonden was aan het aanbod op de proeverij. Toch liet hij een aantal erg mooie wijnen proeven. Doordat hij ’s nachts uit Zuid-Afrika was teruggekomen, verliep de proeverij niet helemaal vlekkeloos. Dit werd echter ruimschoots goedgemaakt door de enorme (proef)technische kennis van dhr van Casteren (Hij volgt op dit moment de hoogste wijnopleiding ter wereld: Master of Wine).

Vrijwel alle wijnen hadden een stevige houtrijping, veel fruit en veel concentratie. Daarnaast ruik je vaak geuren van wild en kruiden. De locatie van de wijngaard beïnvloedt ook voor een groot deel de wijnstijl. Druiven uit de wat koelere regio’s blijven wat frisser (Apalta Valley), terwijl de warme gebieden (Central Valley) voor loggere wijnen zorgen. Juist omdat je 9 wijnen van dezelfde druif, uit hetzelfde land proeft is zo’n proeverij enorm leerzaam.

 

De hele dag was goed opgezet door ProChile. De deelnemers, locatie, voorzieningen en de masterclass krijgen van mij allemaal een ruime voldoende. De vele bezoekers (handelaren, importeurs) konden naar hartelust proeven. De kwaliteit van de wijnen is vooral goed in het Premium segment, maar het valt op dat ze in Chili ook voor minder geld een goede wijn kunnen maken. Maar dat wisten we al een tijdje, gezien de als maar groeiende export.

Bijdrage van Robert Verweij

Lees ook:Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro
Lees ook:Wijnproeverij Chili met diner
Lees ook:19 november Proeverij in Amsterdam
Lees ook:Torres Cordillera Brut
Lees ook:Oogst in Frankrijk toch al begonnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>