De Achterhoek is nu dé wijnstreek van Nederland

Velen zullen denken dat Limburg het wijngebied van Nederland is, maar de Achterhoek wint het inmiddels in hectaren wijngaard.

Volgens het CBS zijn er momenteel 100 commercieel werkende wijnboeren in Nederland, volgens het Wijngaardeniersgilde zijn dat er veel meer, mogelijk 170. In ieder geval is de wijndruivensector de snelst groeiende fruitsector in Nederland. Toch denkt Youp Cretier, van het wijngaardeniersgilde dat er nu wel voldoende wijnboeren zijn. Er zijn geen harde cijfers van, maar er is hier en daar toch wel sprake van overproductie volgens hem. Sommige partijen, die te lang blijven liggen worden gebruikt voor de basis van likeur.

Het blijft ook lastig om de relatief dure flessen wijn, een Nederlandse fles wijn moet toch al snel 12 tot 17 euro kosten, te slijten aan de Nederlandse consument. Deze betaalt namelijk gemiddeld zo’n drie euro per fles.

Wellicht moet er meer gepromoot worden, of meer samengewerkt worden tussen wijnboeren onderling om Nederland op de (wijn)kaart te zetten.

Bron

 

 

Lees ook:Wanneer moet ik een wijn decanteren?
Lees ook:Britse regering verkoopt dure wijnen
Lees ook:Cava in de lift
Lees ook:Consument vindt Nederlandse wijn niet best
Lees ook:Lege wijnfles voor 1000 euro

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “De Achterhoek is nu dé wijnstreek van Nederland

 1. Laure Kempeneers

  Het is de eerste keer dat ik van de Achterhoek hoor.
  Heeft dit een speciale reden dat in deze regio meer wijndomeinen zijn of niet speciaal?
  Ook in België is het zo dat de wijnen duurder zijn omdat het vaak ook een artisanaal proces is maar het zal nog even duren vooraleer we tegen Franse wijnen kunnen concurreren. Al zijn er wel enkele Belgische wijnen die in de buurt komen van enkele grote Bourgognes. Hoe zit het eigenlijk met het classement bij jullie in Nederland? Is er een site waar ik daar meer informatie kan over vinden? Vriendelijke groeten, Laure

    /   Reply  / 
 2. Natasha ter Haar Auteur

  Hallo Laure,

  Leuk dat je geïnteresseerd bent in Nederlandse wijnen!

  Goede vraag eigenlijk! Ik zal me er eens iets meer in verdiepen. Van ons Limburg en Zeeland(waar ook veel druiven voor wijn verbouwd worden) weet ik dat daar meer zonne-uren zijn en geschikte bodems. Ik denk niet dat wij hier al Bourgogne-niveau hebben:-( Ben wel benieuwd naar de namen van de Belgische wijnen die dat niveau zitten..We hebben niet echt een classificatie. De enige site die ik zo kan bedenken is http://www.nederlandsewijngaarden.nl/

    /   Reply  / 
 3. bert hazeleger

  kijk ook eens op de pagina “links” bij wijnanders.nl hier staan goede info adressen

    /   Reply  / 
 4. Laure

  Dank je wel.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>