Rubriek: Italië

Voor mensen die van italiaanse wijn houden

Maak van een feestje van je dineetje

Niet voor  op de barbecue bedoeld, maar wel met de gedachte in het achterhoofd, dat het dit weekeinde goed buitenweer (!) zal zijn. Genieten, op de veranda,  mooie grote gedekte tafel met al het servies en bestek wat je in huis hebt! Maak er een feestje van.  Fonkelend glaswerk, waterglazen, wijnglazen!

Lees verder...

Nebbiolo, de koning van Piemonte

Wat een prachtige ochtend in het bos deze morgen! De zonnenstralen prikken wat verlegen en onwennig door de takken. Onwijs lekker. Zo vroeg als ik meestal ga, is het nog doodstil. Ik loop daar en luister naar een concert dat helemaal alleen voor mij en Bink wordt uitgevoerd. Dat is zó genieten. Zoals altijd kan

Lees verder...

Een klassieker uit “De magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips”

Als fervent aanhanger van de leer van de Smaakstijlen was ik blij verrast toen ik zag dat er  een nieuwe pennenvrucht  op dit gebied verschenen was. Elke week geef ik de cursus Food&Wine in Soest.  De  cursisten moeten  daarbij altijd een casus thuis voorbereiden, waarbij het natuurlijk gaat over de relatie tussen gerechten, produkten en

Lees verder...

Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek Amsterdam

3e Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek in Amsterdam – maandag 19 maart 2012 Op maandag 19 maart 2012 organiseert ITALENT voor de 3e keer de Italiaanse Wijn Vakdag in samenwerking met 37 gerenommeerde wijnimporteurs. De Vakdag vindt plaats in de Kookfabriek in Amsterdam/Duivendrecht en is uitsluitend bedoeld voor vakhandel, horeca en pers.

Lees verder...

Verkerk-Wijnimport verdwijnt waar Sprezzatura Enoteca Italiana verschijnt

Het nieuws van de verandering van Verkerk-Wijnimport vermeld ik even apart. Hiervoor laat ik u meelezen met de nieuwsbrief die ik deze week ontving. Tevens lekker en leuk de agenda van SEI oftewel Sprezzatura Enoteca Italiana met de voorjaarsproeverij op zondag 15 April!  Met mijn voorliefde voor Italia en haar produkten zal deze wijncoach er

Lees verder...

Warm rood, nu het nog kan

De temperatuur lijkt weer erg hoog ineens, het zonnetje probeert zich door de wolken heen te drukken, maar de koude gure wind, die ons de winter maar niet doet vergeten, houdt ook nog aan. Het voordeel hiervan is dat we nog even kunnen opwarmen met heerlijk warme Italiaanse wijnen. In dit geval was het niet

Lees verder...

App voor wijnhuis Planeta

Het Siciliaanse wijnhuis Planeta komt met een nieuwe reclame-aanpak: de app! Gratis te downloaden in de App Store is een app voor de iPad waarop je beschrijvingen van alle wijnen van het huis kunt vinden. Daarnaast worden de zes bedrijven in de groep beschreven: Dispensa en Ulmo in Agrigento, Buonivini in Syracuse, La Baronia in

Lees verder...

Prosecco vanaf nu met zegel

Vanaf 1 januari 2012 worden, als gevolg van de Italiaanse wetgeving, alle flessen Prosecco voorzien van een zegel. Door de verzegeling wordt de echtheid gegarandeerd.  De zegel wordt gebruikt op zowel de Prosecco Frizzante DOC als de Prosecco Spumante DOC. De naam Prosecco en de zegel bieden dezelfde garantie. Het voordeel van de zegel is

Lees verder...

Wijnbijgeloof rond Kerst

In het katholieke Italië zijn veel superstizioni  terug te voeren op de Bijbel. Zo mag je op eerste kerstdag geen appels eten: dat is immers de verboden vrucht! Gekruist bestek op een bord brengt ook ongeluk, want het is een directe verwijzing naar de kruising van Christus. Met zijn dertienen aan tafel zitten, is geen

Lees verder...

Net gesurfd: Met haar neus in de druiven

Veel mensen willen graag een keer druivenplukken tijdens de oogst en hebben er een wat romantisch idee bij. Iedereen die het wel eens gedaan heeft weet wel beter, het is keihard werken. Saskia Balmaekers schrijft op haar blog, Ciao Tutti  over alles wat met Italië te maken heeft. Toen zij een wijnhuis in Toscane bezocht,

Lees verder...

Geproefd: Cascina Gilli, Freisa d’Asti, Vigna del Forno 2009

Voor mensen die mij een beetje kennen zal het geen nieuws zijn dat ik Italië-liefhebber ben met een grote voorliefde voor Toscane, maar ook zeker voor Piemonte. Ik droom graag weg bij de tartufo, agnolotti en bagna cauda om maar wat gerechten te noemen. Dit alles nuttigend, terwijl je over de schitterende heuvels uitkijkt..wat wil

Lees verder...

World Wine Symposium: dit weekend aan het Como meer

Het is donderdag al begonnen en duurt nog tot en met zondag, het World Wine Symposium. Het symposium vindt plaats in Chernobbio aan het Como meer in Italië, vlakbij de Zwitserse grens. Voor wie even wil wegdromen, de locatie van dit evenement is het zeer chique Villa d’ Este. De organisator van dit evenement, François

Lees verder...

Druivenrassen: Corvina

Er zijn van die druivenrassen die helemaal in hun eentje kunnen schitteren: Riesling bijvoorbeeld, of Chardonnay, of Pinot Noir. Je hoort heel weinig van blends met deze druiven, en de beroemdste wijnen van deze druivenrassen zijn wijnen met alleen dat ene druivenras. Maar het gaat vaak ook anders. Neem nou corvina, een druivenras uit Noord-Italië.

Lees verder...

Wijn rond het Gardameer

Het Gardameer in Noord-Italië is voor Nederland een favoriete vakantiebestemming. Volgens een taxichauffeur die ik er onlangs sprak, lijkt het in juli en augustus wel op heel Nederland langs het meer vakantie houdt! Maar wist je dat er ook uitstekende wijn gemaakt wordt rondom dat meer?

Lees verder...