Rubriek: Italië

Voor mensen die van italiaanse wijn houden

Eerste passiefwijnkelder in Italië

Zuid-Tirol nu ook voortrekker van duurzaamheid in wijnbouw Zuid-Tirol is al jaren een van de voortrekkers van het debat over duurzaamheid en energie in Italië. Naast het verplichten van energiebesparende maatregelen bij nieuwbouw en de nadruk op het gebruik van hernieuwbare energie in woningen, vindt het concept nu ook ingang in een van de meer

Lees verder...

Ripassotechniek niet alleen beperkt tot Valpolicella

Zomaar wat Italiaanse druiven. Deze week dus in de Italiaanse sferen, met weliswaar een klein uitstapje naar Chili, maar daarover later meer. Is Italië natuurlijk niet alleen maar beroemd en berucht  door de wijnen, de maffia of de zonnige stranden, ook de corruptie en de politieke stress zijn symbolen van een land dat door velen

Lees verder...

Drie Italiaanse Wijnworkshops

Driedelige workshop Italië vanaf september Het Wijninstituut organiseert in samenwerking met Italië-specialist Fred Nijhuis een ontdekkingsreis door het meest intrigerende wijnland ter wereld. Onafhankelijk, objectief en professioneel. Betaalbaar, actueel en compleet met pragmatische informatie die een ieder kan gebruiken. En, niet onbelangrijk, de wijnen zijn speciaal voor deze cursus geselecteerd uit het aanbod van allerlei

Lees verder...

Olioliva, Italiaanser kan het bijna niet

Stipt om 10.30 uur reden Tim en ik vanaf afzonderlijke aanrijroutes de met grindstenen bedekte parkeerplaats tegenover Restaurant de Lage Vuursche op. Hier hadden we afgesproken voor het interview over Olioliva.  De Nederlandse alleenspeler op de markt voor olijfolie met de loepzuivere olie van Fattoria Bernardini. Nu is Olioliva absoluut niet alleen olijfolie, maar daarover

Lees verder...

Over Prosecco gesproken…

Malibràn ligt in Susegana, een klein stadje in de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene; het Prosecco DOCG gebied. Malibràn heeft een lange historie van wijnproductie die al meer dan drie generaties teruggaat. Aan het begin van de vorige eeuw is de wijnmakerij van Malibràn verplaatst naar de heuvels van Susegana.  

Lees verder...

Kasteel de Haar in Italiaanse sferen

DAGJE ITALIË DOEN? Bent u dol op risotto, wordt u wild van Ferrari of droomt u weg bij opera? Tijdens het Italië Evenement 2012, op 11, 12 en 13 mei, kunt u Italiaans eten, rijden, luisteren en nog veel meer. In de tuinen van Kasteel de Haar (Utr) vindt u dit weekend namelijk alles wat

Lees verder...

Maddalenawines – parels uit Südtirol

Als kind ging ze iedere vakantie al naar Italië. Soms zat ze met haar broer en moeder te wachten in de grote perzikengaard.  Waar Pa, een Limburgse  vruchtenboomonderstam-teler, zaken deed met de lokale fruittelers. Haar  handjes altijd  kleverig van de sappige vruchten uit de mand  die ‘la Mamma’ de  bambini toestopte. Natuurlijk kon ze niet

Lees verder...

Gelezen in Perswijn

De nieuwe Perswijn lag voor het weekeinde begon in de bus. Prima timing!  Wat ruikt zo’n blad vers als het zo net van de persen is gerold. Een typische geur, met veel aantrekkingskracht, net als versgebakken brood! Je kunt er niet van  afblijven. Grappig dat ook hier  een artikel over de Mosel te lezen is.

Lees verder...

Franciacorta, verrassende Italiaanse bubble

Winelife, Elle Eten, Bouillon, Perswijn en nog vele andere  magzines liggen bezaaid over mijn bureau.  De  altijd ‘cosy’  uitstraling van Winelife doet het goed bij menig lezer. Het is  een makkelijk koopbaar  tijdschrift, lekker ‘bladerspul’  voor bij het ontbijt, aan je terrastafel in het zonnetje, of lekker in bed.

Lees verder...