Rubriek: Italië

Voor mensen die van italiaanse wijn houden

Wijnbars in Rome: een goed alternatief voor de lunch

De traditionele wijnhandels zijn in de loop van de jaren 60 geëvolueerd tot echte wijnbars waar ook hapjes en  simpele maaltijden worden geserveerd. Deze enoteche of bottiglierie zijn doorgaans tussen 12:00 en 15:00 geopend, wat ze een uitstekend en betaalbaar alternatief maakt voor een smakelijke lunch. De wijnen zijn doorgaans van voortreffelijke kwaliteit en kunnen

Lees verder...

La dolce vita…

Een tip tussendoor, gratis en voor niets. Ik kwam vandaag, tijdens mijn studeren voor het MV –examen van dinsdag , zowaar en zo maar op een volgens mij gloednieuwe site over Italië terecht! Een aanrader vind ik. De site is nog in opbouw, maar je vindt er nu en straks dan helemaal alles over Italiaanse

Lees verder...

Italiaanse wijncursussen bij vini divini

Italiaanse wijncursussen bij vini divini   De in Amersfoort geboren en getogen Marjolijn Helmich is Italiaans sommelier bij de Associazione Italiana Sommelier. Haar kennis van en passie voor Italiaanse wijnen wil zij graag in Nederland verspreiden. Vanaf oktober verzorgt Marjolijn Helmich, onder de bedrijfsnaam vini divini, een serie aantrekkelijke Italiaanse wijncursussen. Het aanbod varieert van

Lees verder...

Sprezzatura’s najaarsproeverij

Najaarsproeverij  | 4 november De proeverij van 15 juli was wederom een groot succes. Voor wie het proeffeest gemist heeft, kan zondag 4 november alvast in de agenda noteren. Voor de grote najaarsproeverij. To be continued…

Lees verder...

Bijzonder Aostadal

Wie na het ‘Cooking Copenhagen’ nog dagen over heeft, kan die misschien gebruiken voor een rondreis door het prachtige Aostadal. Ingeklemd tussen Frankrijk, Zwitserland en de rest van Italië ligt dat kleine bergachtige stukje Romeins land, grensoverstrekkend berglandschap! Hier spreekt men Fransprovencaals, maar natuurlijk ook Frans.

Lees verder...

Wat doet Chenin Blanc met een Italiaanse pasta?

Omdat onze middelste nu ook gaat studeren, verdiept ze zich de laatste tijd graag in studentenfood. Zo kwam ze gisteren enthousiast met een Italiaans recept naar beneden. Of ik dat maar klaar wilde maken voor die avond. Ik keek het even door en gaf het mijn zegen. In mijn programma (dieet van SB – red.)

Lees verder...

Ragu Bolognese met Piemontese wijn

In mijn keuken, die niet modern of stylistisch is en  goddank al helemaal niet open, hangen aan de binnenkant van de meeste kastjes op ooghoogte, de recepten die ik graag en vaak gebruik. Sommige zijn tot uitgescheurde vodjes verworden, die met wat plakband verplichte adhesie  hebben met het kastdeurtje. Recepten die ik her en der

Lees verder...

Het Wijninstituut presenteert…

Drie Italiaanse Wijnworkshops vanaf 25 september Er bestaan veel vooroordelen en misverstanden over Italiaanse wijnen. Over hun prijzen, kwaliteit, kenmerken, herkomst of inzetbaarheid in de gastronomie. Feit is dat Italië een ongeëvenaard aanbod biedt aan autochtone druivensoorten en unieke terroirs. Italiaanse wijnen staan voor passie, authenticiteit en kwaliteit en zijn een uitdaging voor iedere wijnliefhebber.

Lees verder...

N,F&R van vandaag de dag

Frisse en fruitige wijnen kunnen na enkele maanden plotseling nootachtig of rozijnachtig overkomen. Dan is het nog aangenaam, maar deze aroma’s gaan snel over in vieze geuren, schrijft Jet Wetser op haar wijnbouwblog: ‘Lagerböckser’ nader verklaard. Fouten in de wijn.

Lees verder...

Kies eens voor een wijnreis door Toscane

We kennen het inmiddels allemaal wel, kamperen in Frankrijk of bakken aan de Costa’s in Spanje.  Natuurlijk, dat kan heerlijk en leuk zijn, maar we zien inmiddels dat steeds meer mensen op zoek gaan naar wat anders en vernieuwends. Voor de echte levensgenieters en Bourgondiërs onder ons, denk eens na over een culinaire wijnreis door

Lees verder...

Wijnarrangement in Friuli Venezia Giulia

Dwars door Friuli Venezia Giulia op wijnreis, met een culinaire stip! Voor menigeen is het geen geheim meer, Friuli Venezia Giulia is een trefpunt  voor wijnkenners en liefhebbers van de goede keuken. Er zijn complete ‘Wijnstraten” van de Alpen tot aan de Adriatische zee ontstaan. Vijftienhonderd wijnbedrijven nodigen de toeristen die rondtouren hartelijk uit om

Lees verder...

Zibibbo, een Italiaanse wijnbeleving

Het zonovergoten terras, op deze echte lentedag, van ‘De Jonge Haan”, ontmoetingspunt voor Hilversumse Bluf, is ook onze interview-locatie. Mijn gast is al aanwezig, lekker met het gezicht in de zon, ontspannen, in afwachting van… … mij, die, zoals altijd weer de route verkeerd ingeschat  heeft, van huis naar Hilversum. Enfin.

Lees verder...

Italiaans rood geproefd

Wat zijn de ‘wijnmannen’ toch altijd bijzonder aardig voor mij. In het kader van de Magister Vini stress, was ik uitgenodigd door de vorige groep MVi/o, zij die het ook nog niet helemaal afgerond hebben… Binnenkort is immers het volgende tentamen – struikelblok – moment en mogen we ons weer naar den Haag begeven om

Lees verder...