De wijnklas van 2003

In  2003 had ik een bijzonder leuke klas op de hotelschool waar ik lesgaf. Zo’n klas die je jaren later nog op het netvlies hebt en waaruit  je veel studenten nog steeds bij naam kent.  De young-professionals van toen,  inmiddels allemaal student-af  en tot werkende klasse verworden.
De wijnmodule die ik voor ze ontwikkeld had, een combinatie van wijn en gerechten, sprak ze vanaf de eerste dag aan en we deden dat jaar erg veel leuke dingen zoals een reis naar de Alsace en een grondig wijn-spijs diner bij de heren van Oosterom in de Lage Vuursche.
Aan het eind van dat jaar kreeg ik, bij de afscheidsborrel, voordat hun eindstage begon, allemaal kadoos. Een daarvan was het boek Pasta Light van uitgeverij Het Spectrum. Ik kook er tot op de dag van vandaag nog steeds uit.  De recepten uit het boek zijn geschreven door Luciana Zigiotti, geboren in Verona. De verhalen in het boek zijn van Toenke Berkelbach. Verhalende verhalen! Zelfs onze eigen Hollandse paus, Paus Hadrianus komt er in voor. Helaas heeft de goede man slechts één jaar onder het pauselijk juk gelopen, hij stierf reeds na dat eerste  jaar.

Vanavond kook ik Italiaans, deels naar een recept uit dit boek, maar deels ook in de loop der jaren met mijn eigen snufjes aangevuld.

Als ik de Ragout maak, dan maak ik altijd een grote pan vol, waarvan ik de helft in de diepvries bewaar. Voor het vlees gebruik ik rundergehakt! Niet kiezen voor ‘mager’ rundergehakt, want er moet wel smaak in de pasta komen toch! Net zo als ik altijd  ‘de-optimale-band-met-je-wijnhandelaar’ promoot, vind ik ook dat je het vlees bij een goede slager moet halen. Door de ragout gaan alle groentes die je ook voor de bouillon gebruikt: winterwortel, stengels bleekselderij, uien en rode uien, knoflook, prei, gekneusde peper, laurierblad en verse selderij.

Dat bak ik aan in een grote braadslee. Ik blus het af met een halve fles witte wijn. En laat het inkoken. Het gehakt rul ik in een grote koekenpan, waarna ik het bij de groentemassa doe. Uiteindelijk doe ik er tomaten bij die ik en brunoisse, (in kleine blokjes ) heb gehakt. Tot slot ook een pakje ‘passata di pomodoro’. Maakt het net wat sappiger…

Al deze smaken vermengen zich met elkaar en vormen een krachtig geheel aan het einde.
Kies er een mooie goede pasta bij, een lekkere frisse olijfolie en je maakt het af met een Italiaanse wijn. Ik heb een Valpolicella (druivenrassen corvina, molinara en rondinella) in gedachte, ik neem dit keer Valpolicella van Tommasi.

Eén van die bijzondere wijnproducenten uit de Veneto die kan worden gezien als ambassadeur van Italiaanse wijnbouw!

Lees ook:Ook de Paus treedt terug
Lees ook:De paus is nu sommelier
Lees ook:Wijn volgens Alain Coninx,
Lees ook:Het ultieme kerstcadeau! De Rainbow Wijngids
Lees ook:Emilia Romagna, Parma, Lambrusco en de Academia Barilla

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>