Italiaans rood geproefd

Wat zijn de ‘wijnmannen’ toch altijd bijzonder aardig voor mij.

In het kader van de Magister Vini stress, was ik uitgenodigd door de vorige groep MVi/o, zij die het ook nog niet helemaal afgerond hebben… Binnenkort is immers het volgende tentamen – struikelblok – moment en mogen we ons weer naar den Haag begeven om een flink portie vinificiatietechnieken wijsheid te spuwen, naast het maken van enkele, ongetwijfeld en op zijn zachtst uitgedrukt, pittige cases correlerend aan rode wijnen.

 

We ‘deden’ Italiaans rood! Dit resulteerde in een fles of 15 Barbera’s, Refosco’s, Nebbiolo’s in al hun grootheid, Chianti’s, Brunello’s en wat Montepulciano d’ Abruzzo, Nero d’Avola en zelfs Freisa. Ieder van ons had wat opgduikeld van een schap, uit een kelder, in de winkel.

Gemoedelijk werden de kaarten geschud, de wijnen als soldaatjes geplaatst en vervolgens in rap tempo doorgeproefd. Geen flauwe kunsten met de blinddoek, het zwarte glas of onhandig zilverpapier. Nee, gewoon alles open en bloot.
Schenken, proeven, schrijven en beoordelen!  Doorspekt met humoristische steekjes links en rechts kwamen we iedere keer tot een gezamenlijk oordeel.

Soms streden we kort over  zuren, drogende tannines, velpon en  hout, maar altijd met open vizier en een helpende hand. Wat een verademing!

Naar huis rijdend vroeg ik me af, zouden wij vrouwen ook één man op deze manier in de groep plaatsen, of zou het bij ons echt de haan tussen de kijvende kippen zijn? Die elkaar vol leedvermaak en bazigheid keer op keer zouden proberen te overtroeven?

Hm, ik denk er niet te lang over na. Ik verheug me op de volgende proeverij:

Nieuwe Wereldwijnen!

 

De wijnen die ik inbracht, waren van Piemontewijn.nl

Proefnotities zijn terug te vinden op het Wijncoachingbureau voor Food & Wine.

Lees ook:Proefnotities zijn ONZIN!
Lees ook:Kerstwensen uit Oostenrijk
Lees ook:N,R&F van vandaag de dag
Lees ook:Witte wijn in het juiste vat
Lees ook:Loire op de fiets!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>