Over Prosecco gesproken…

Malibràn ligt in Susegana, een klein stadje in de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene; het Prosecco DOCG gebied. Malibràn heeft een lange historie van wijnproductie die al meer dan drie generaties teruggaat. Aan het begin van de vorige eeuw is de wijnmakerij van Malibràn verplaatst naar de heuvels van Susegana.  

Maurizio is oenoloog en eigenaar van Malibràn Vini en zet de traditie voort van zijn vader. De wijngaarden van Malibràn bestrijken zeven hectare en worden volledig gebruikt voor Glera: de officiële naam van de prosecco-druif. Hier wordt overwegend met de hand gewerkt en de oogst gebeurt altijd volledig handmatig. Vervolgens worden de druiven zorgvuldig verwerkt en geperst, met behulp van technieken die de druif respecteren en het beste erin naar boven halen.

Malibràn is een beetje een eigenwijze producent. Dit blijkt wel uit de wijnen die ze maken. Zo produceert Malibran de Cinquegrammi: een prosecco met slechts vijf gram restsuiker die in een gelimiteerde oplage van slechts 3.333 flessen op de markt wordt gebracht. Met vijf gram restsuiker zou je deze wijn een ‘Extra Brut’ mogen noemen, maar deze naam wordt in de regelgeving van prosecco niet erkend, vandaar de keuze om de wijn zelf te vernoemen naar het suikergehalte. Met zo weinig suiker nog steeds een prosecco produceren waar geen foutje in te ontdekken is, is een prestatie van formaat.

Daarnaast heeft Malibràn ook een traditionele ‘sur lie’ Prosecco die een tweede vergisting op de fles ondergaat. Dit is de ouderwetse manier van prosecco maken waarbij de gist gewoon in de fles blijft. Dit geeft de wijn een heel eigen karakter en een troebele kleur.

Bij Malibràn draait alles om kwalitet en het streven naar de perfecte Prosecco blijft ook niet onopgemerkt in Italiaanse publicaties. Malibràn is veelvuldig in de prijzen gevallen tijdens bijvoorbeeld VinItaly en in Gambero Rosso, de Italiaanse wijnbijbel en Slow food.

U kunt op bezoek bij Malibran op zondag 27 mei! Op deze dag is het mogelijk ter plekke de wijnen van het huis door te proeven! Maar wellicht is dat te ver, te veel gevraagd. In Nederland kunt u de wijnen vinden bij  de Proseccoslijterij!

 

 

 

 

Lees ook:Korting op prosecco
Lees ook:Prosecco vanaf nu met zegel
Lees ook:Paris Hilton Prosecco, bubbels in trubbels…
Lees ook:Wijn en accijns!
Lees ook:Prosecco en risotto

1 Reacties // Reageer

One thought on “Over Prosecco gesproken…

 1. Wijnand

  Voor alle lezers van wijn.blog waarvoor een bezoek de 27ste aan Malibràn even niet uitkomt bezorgen wij de wijn gratis bij je thuis!

  Met kortingscode GVknMB12WB05 betaal je tot einde mei geen verzend kosten bij de bestelling van een proefdoos Malibràn!
  http://proseccoslijterij.nl/proefdozen/malibran-proefdoos

  Slechts geldig voor de 1e tien gebruikers!

  Grt,

  De Proseccoslijterij

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>