Prosecco vanaf nu met zegel

Vanaf 1 januari 2012 worden, als gevolg van de Italiaanse wetgeving, alle flessen Prosecco voorzien van een zegel. Door de verzegeling wordt de echtheid gegarandeerd.  De zegel wordt gebruikt op zowel de Prosecco Frizzante DOC als de Prosecco Spumante DOC. De naam Prosecco en de zegel bieden dezelfde garantie. Het voordeel van de zegel is dat de overheid deze uitgeeft en zo exact weet hoeveel Prosecco er op de markt gebracht wordt.

 

Bescherming
In 2009 is een aantal maatregelen getroffen om de naam Prosecco te beschermen tegen de wildgroei van bubbelwijnen. Proscecco kreeg naast de DOC- de DOCG-status. Prosecco DOCG moet aan een aantal strenge eisen voldoen. De Prosecco DOCG mag alleen geproduceerd worden in het gebied Conegliano-Valdobbiadene met een gelimiteerde opbrengst per hectare.

Glera
DOC is eveneens een keurmerk voor gegarandeerde herkomst, maar deze wijn hoeft aan minder eisen te voldoen, wat overigens niet wil zeggen dat de kwaliteit minder is. De wijn mag in een aantal gebieden buiten Conegliano-Valdobbiadene worden geproduceerd en het maximaal aantal kilo opbrengst per hectare ligt iets hoger. De druivensoort die wordt gebruikt voor Prosecco wordt niet langer ‘Prosecco’ genoemd, maar ‘Glera’.

Prijsstijging
Door de strengere regels is de prijs van Prosecco in 2011 licht gestegen. Omdat er meer Glera-druiven zijn aangeplant, is de verwachting dat de prijs in 2012 weer iets zal dalen. In 2010 produceerde Italië maar liefst 142.000.000  flessen Prosecco, waarvan 85.990.800 flessen voor export. Hiervan waren 51.592.800 flessen Prosecco Frizzante DOC, en 34.398.000 flessen de kwalitatief hoogstaandere Prosecco Spumante DOC.

Nederland Prosecco-land
Nederland is met ruim 7 miljoen flessen per jaar een van de belangrijkste importeurs van Prosecco. Afgelopen vijf jaar heeft de Prosecco-consumptie een enorme groei doorgemaakt. Er zijn nog geen tekenen dat de populariteit van Prosecco minder wordt. In andere landen, zoals de UK en de USA begint Prosecco nu pas door te breken. Vanaf het tweede kwartaal van 2012 zullen de flessen Prosecco met zegel op de Nederlandse schappen staan.

Bron

Lees ook:Over Prosecco gesproken…
Lees ook:De eerste release van een grote investering in de Maremma
Lees ook:Unieke Smaakbeleving Friuli op 29 en 30 juni
Lees ook:Goede vooruitzichten voor oogst 2007 Nieuw Zeeland
Lees ook:Open dag Nederlandse wijngaarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>