Geproefd: Cascina Gilli, Freisa d’Asti, Vigna del Forno 2009

Voor mensen die mij een beetje kennen zal het geen nieuws zijn dat ik Italië-liefhebber ben met een grote voorliefde voor Toscane, maar ook zeker voor Piemonte. Ik droom graag weg bij de tartufo, agnolotti en bagna cauda om maar wat gerechten te noemen. Dit alles nuttigend, terwijl je over de schitterende heuvels uitkijkt..wat wil een mens nog meer?

Maar wat me in Piemonte qua wijn aanspreekt zijn niet zo zeer de beroemde Barolo’s en de Barbaresco’s maar juist alle wijnen van minder bekende inheemse druivensoorten. En geloof me, daar hebben ze er genoeg van! Denk bijvoorbeeld eens aan timorasso, erbaluce, grignolino, ruchè en vele anderen. Maar goed, vandaag gaat het alleen over freisa.

Freisa , één van de oudste druivenrassen van Piemonte, is een tijd lang ook in Veneto en in Lombardije opgedoken, maar uiteindelijk teruggekeerd naar de regio waar de druif ook zijn oorsprong vindt.

Al rond 1517 werd er gesproken over een druivenras genaamd “Fresearum”. Buiten Piemonte komt de druif momenteel slechts in kleine aantallen voor in de provincie Vicenza.

De druif is nogal gevoelig voor zijn omgeving en kan op allerlei wijzen gevinifieerd worden. Je komt ze tegen, in zware, lichte, houtgerijpte en licht sprankelende (“vivace”) varianten.

In ons glas kwamen de bramen, frambozen, viooltjes en de kruidigheid je tegemoet. Verder een fijne, lichte zuurgraad en een zachte warme afdronk, zelfs iets zoetigs. Aan tafel werd zelfs de term “gluhwein maar dan positief” geroepen. Gisteren vond ik hem al prettig, nu de tweede dag is hij nog fijner.

Door zijn lichte zoetheid en zachte afdronk, paste hij wonderwel bij de gewokte kip met sambal spruitjes. De wijn kon de pit in het gerecht prima aan. Overigens paste hij ook goed bij een stukje Oude Hollandse kaas.

Laat je eens verrassen door La Freisa!

www.cascinagilli.it

Deze wijn wordt momenteel alleen nog geïmporteerd door Vinissimo .

 

Lees ook:Dolcetto
Lees ook:Fruitige zomerwijn in vier varianten
Lees ook:Ripassotechniek niet alleen beperkt tot Valpolicella
Lees ook:Wat is eigenlijk de afdronk van een wijn?
Lees ook:Druivenrassen: Gamay

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Geproefd: Cascina Gilli, Freisa d’Asti, Vigna del Forno 2009

 1. Rienk

  Is een héle andere proefervaring dan ik onlangs had met deze freisa Natasha! Die van mij was nogal bescheiden, om niet te zeggen terughoudend. Ik had dan ook een oudere fles uit 2007. Mss dat ie in zn jeugd wat fruitiger en overtuigender had gesmaakt.

  Anyway, ga het nog eens proberen.

  Ciao!
  Rienk

    /   Reply  / 
  1. Natasha ter Haar Auteur

   Hee Rienk, leuk dat je reageert. Deze wijn, is zover ik begrepen en geproefd heb,wel bedoeld om jong te drinken, dus misschien maakt dat inderdaad wel het verschil. Als je nog eens deze of een andere freisa proeft, hoor ik het graag.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>