Druivenrassen: Corvina

Er zijn van die druivenrassen die helemaal in hun eentje kunnen schitteren: Riesling bijvoorbeeld, of Chardonnay, of Pinot Noir. Je hoort heel weinig van blends met deze druiven, en de beroemdste wijnen van deze druivenrassen zijn wijnen met alleen dat ene druivenras.

Maar het gaat vaak ook anders. Neem nou corvina, een druivenras uit Noord-Italië. Het wordt zo goed als alleen maar gebruikt in een mix met molinara en rondinella, in wijnen uit Valpolicella en Bardolino. Van een ‘single varietal’ Corvina heb ik nog nooit gehoord, maar laat het weten als jij er wel één kent.

Corvina is een druivenras met rode schil dat lichte rode wijnen levert. In de blend van Valpolicella en Bardolino levert corvina vooral aroma’s en zuren. Voor tannines en kleur moet je niet bij corvina zijn, daarvoor heb je rondinella en molinara.

Bovendien moet je stokken corvina kort houden: als ze teveel druiventrossen mogen produceren, wordt de kwaliteit van de wijn wel heel mager. Geef corvina echter een heuvelachtige, bijvoorkeur vulkanische bodem, en hij doet het al een stuk beter. Kalkbodems of aanslibsel van rivieren – alluviale bodems – doen het ook goed.

En als je corvina laat indrogen, om er krachtige wijnsoorten als recioto of amarone van te maken, dan is hij helemaal in zijn element! Dankzij de kleine bessen van de tros en de dikke schil is hij daar namelijk heel geschikt voor; rot krijgt bij corvina weinig kans. En laat Valpolicella nou net uitblinken in die twee wijnsoorten – recioto en amarone!

Lees ook:Een ‘bittere’ Italiaanse wijnstory met een zoet randje
Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Valpolicella en haar specialiteiten
Lees ook:Amarone 2007 wordt schaars
Lees ook:Wijn rond het Gardameer

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Druivenrassen: Corvina

 1. Patrick Sliepen

  Probeer ook eens Brolo di Campofiorin, IGT, van Masi.
  Heerlijk vol, met een bijna mokka-/koffieachtige smaak. Dit gecombineerd met zoet zwart fruit. Heel apart. Ik drink nog van de 2004, welke nog altijd jong van geest is, en ik begrijp onmiddelijk de omschrijving van de auteur. Ik dronk hem op zeer regelmatige basis in Denemarken. Hij was daar te koop bij de Fotex-supermarkten, voor nog geen tientje. Ik had een behoorlijk voorraadje ingeslagen, voor thuis, maar dat begint inmiddels gestaag te slinken. Nog maar zo’n vier flesjes te gaan, denk ik zo… Ik kom hem in Nederland tegen op de site van Deliwijn, maar die vragen € 22.50 p/fles. Dat vind ik dan weer ietwat aan de ambitieuze kant, maar hij is lekker hoor! Jammer dat we geen wijnen van deze kwaliteit in onze Nederlandse supermarkten tegenkomen.

    /   Reply  / 
 2. Mariëlla

  Maar er is toch veel meer dan de supermarkten, Patrick? Binnenkort komt mijn gidsje met wijnwebwinkels uit, allemaal specialisten op hun gebied. Daar zit ontzettend veel Italiaans bij; er zijn top Amarones ea. wijnen van corvina c.s. te krijgen bij diverse webwinkels!

    /   Reply  / 
 3. Patrick Sliepen

  Natuurlijk zijn er plenty mogelijkheden op het web om mooie wijnen aan te kunnen schaffen. Ik heb zelf vorige week nog een doos lekkere wijn besteld via de Wijnbeurs. Ik moet toegeven dat het de eerste keer was dat ik wijn kocht op het internet. Ik heb eigenlijk het liefst even een praatje met de winkelier of met een mede-neuzer.
  Waar het mij eigenlijk om ging, is dat je in alle ons omringende landen in de supermarkten tegen goede 2e wijnen van bekende Franse chateaux, en zelfs tegen enkele cru classée’s aanloopt. Gewoon in het schap, tussen de andere wijnen. Ik geniet van de veelzijdigheid op wijngebied in de supermarkten van onze buren. Hier in Holland durven de supermarkten amper hoger dan €5,- te gaan met de wijn. Als ze nou bij AH eens gewoon een metertje (van de vaak meer dan 50 meter wijn!) zouden reserveren voor wat van zulke flessen? Ik weet bijna zeker dat ze verkocht zullen worden. Je hoeft er dan niet speciaal voor naar het drukke centrum, waar toch vaak de betere wijnhandels gesitueerd zijn, en dat scheelt weer kostbare tijd, waar tegenwoordig alles om lijkt te draaien. Misschien zeik ik wel teveel, maar dàt zou ik gewoon leuk vinden. Grote wijn in de supermarkt. Nu in de BONUS..! ;-) Haha!

    /   Reply  / 
 4. Mariella Beukers Auteur

  ;-) Nou is Appie misschien een slecht voorbeeld, Patrick, want die hebben in de Wijnweken vaak wel betere wijnen ;-) Zelf vind ik het juist leuk naar een speciaalzaak te gaan. De supermarkten zijn al machtig genoeg, ik hoef er niet heen voor goed brood, goede wijn, goede kaas, en goed vlees. Daar heb ik mijn andere adresjes voor! Maar ieder zijn ding, en inderdaad zijn er in Frankrijk e.a. leuke dingen te vinden in de supermarkten. Daar hebben ze dan weer niet zoveel slijters en speciaalzaken, volgens mij!

    /   Reply  / 
 5. Patrick Sliepen

  Hi Mariëlla. Het maakt de hogere wijnen gewoon nèt even toegankelijker dan ze nu zijn. Ik weet dat Appie nog wel een beetje zijn best doet. Getuige hun site “Vrienden van de Goede Wijn”. En er ligt inderdaad ook een Vino Nobile van Fattoria del Cerro. Maar ik blijf me maar steeds herinneren hoe leuk ik het vond om in Denemarken, maar ook in Italie (waar we vóór Denemarken woonden) tegen ware verassingen aan te lopen in het schap van de supermarkt. Dit doet niets af aan de meerwaarde van speciaalzaak. Het leuktste vond ik in Genova toch wel mijn dagelijkse bezoekjes aan een van de plaatselijke Vinoteca’s, alwaar ik dan altijd maar één fles of twee flessen tegelijk kocht en waar het me meer om het praatje te doen was met de verschillende eigenaren, dan om het kopen van de wijn. Ik was met één van hen inmiddels zo dik geworden dat ie me (in 2008) heeft meegenomen naar de Anteprima. Voor een nitwit als ik was dat het geschenk van het jaar natuurlijk! Een hele fijne ervaring. Dat is dus het leuke aan de speciaalzaak. Het is maar een gedachtenkronkel, maar wellicht zou een supermarkt de bizarre prijzen nog een beetje kunnen drukken, wanneer ze een beetje groot kunnen inkopen… Groetjes!
  En by the way, wil ik je complimenteren met je blog! Ik vermaak me er prima mee. Je schrijft super gevarieerd, en ik blijf erbij op de hoogte. Ga er vooral nog lekker en lang mee door!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>