Piemonte naar ieders smaak

Helaas, ik heb het gebied nog niet bezocht, maar dankzij een boek heb ik wel een prachtig beeld gekregen. En een reisje ernaartoe staat hoger op mijn lijstje dan ooit: Piemonte! De Belg Gido van Imschoot, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, schreef een leesbaar en vlot boek over één van de bekendste en boeiendste wijngebieden van Italië. Samen met fotograaf Andrew Verschetze laat hij je in Piemonte naar ieders smaak kennis maken met dit fascinerende gebied, dat iedere wijnliefhebber eigenlijk moet aanspreken.

 

De streek aan de voet van de Alpen heeft namelijk alles: cultuur, natuur, een diversiteit aan wijnen én beroemde gastronomie. Wat wil je nou nog meer? Je treft in Piemonte gezellige steden, oude kastelen, gastvrije mensen, heerlijk eten, topwijnen, kilometers wandelpaden, bossen, bergen en rivieren. Aan al deze zaken besteed Gido aandacht, inclusief de rijke geschiedenis van de streek, van de Romeinen tot het koningshuis van Savoye (waar de Italiaanse koningen uit voortkwamen). Na het hoofdstuk over de geschiedenis volgt een hoofdstuk over de wijnen, met aandacht voor druivenrassen, herkomstgebieden, wetgeving etc…. Vervolgens is de gastronomie aan de beurt, inclusief Slow Food, de natuur, de stad Turijn en tot slot worden de verschillende provincies besproken. Alles wat je ooit over Piemonte wilde weten, in één prachtig boek bij elkaar.

En als je niet onmiddellijk naar dit gebied kunt afreizen, zijn er zowel voor Nederland als voor België lijsten met importeurs van Piemontese wijnhuizen. De lijsten zien er vrij compleet uit; ik kwam webwinkels tegen die ik nog maar net zelf had ontdekt en die in de komende Rainbow Wijngids staan. Piemonte naar ieders smaak is een boek voor iedereen die dol is op het noorden van Italië, maar vooral ook voor degenen die er nog niet geweest zijn. Als je er dit jaar of volgend jaar niet aan toekomst, aan een bezoek, kun je altijd deze winter nog op de bank voor het haardvuur met dit boek, met een glas Barolo of Barbaresco natuurlijk!

Gido van Imschoot, Piemonte naar ieders smaak. Een goed verborgen geheim van cultuur & natuur, wijn & gastronomie, Davidsfonds, 212 p., isbn 978 90 58267757, prijs € 32,50

Lees ook:En nog een boek over Champagne
Lees ook:De nieuwe wijnboekenoogst
Lees ook:Piemonte, het onontdekte paradijs
Lees ook:Peter Klosse lector Gastronomie International Hospitality Management
Lees ook:Wijnwandeltochten = actief genieten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>