Italiaanse wijn bij Italiaans eten

Hoe het werkt, wijn met eten combineren, ik weet het niet echt goed. Vanavond probeerde ik een prachtige Spanjaard uit Catalonië, Pere Ventura Chardonnay Xarel.lo 2009, bij een schotel van varkensvlees, witte bonen en snijbonen. Prima! Meer binnenkort op Wijnkronieken over deze wijn. Meestal voel ik aan wat een goede combi is, maar op basis van wat? Ik zou er eens goed voor moeten gaan zitten om dat te omschrijven…

Wat zou ik bij Edith’s pasta met groene kruiden en courgette hebben geserveerd, bijvoorbeeld? Vandaag is het wijn-spijsdag, en laten Koken.blog en Wijn.blog zich door elkaar inspireren voor een bijdrage over wijn en eten.

Ik beeld me Edith’s recept van vandaag in, de smaken, en kom onmiddelijk op Italië. Waarom? Ik denk de kruiden (oregano) en de pasta….  Als ik hem in huis had (schande dat dat niet zo is…) zou ik het volgende eens proberen: de Collesanti van Marco Carpineti, van Vinoblesse (circa € 9,50).

Marco Carpineti werkt volledig biologisch én het liefst met antieke druivenrassen. Dat heeft hem inmiddels al heel wat lauweren opgeleverd. Dit is dan ook zo’n wijn die je altijd in huis moet hebben. Dankzij zijn vrolijkheid kun je hem namelijk altijd drinken, bij veel verschillende gelegenheden en gerechten. Je ruikt laurier, drop en anijs en proeft veel geel fruit en citrus. De wijn is vol, prikkelend, een tikje vettig, mineraal en weer zo super zuiver. Het blijft opvallen bij goede biologische wijnen! En dan is er nog die lange prettige afdronk, met een ingehouden bittertje, uitnodigend voor de volgende slok.

[Beschrijving uit mijn WijnWebWinkelgids, verschenen november 2010. Inmiddels is de tweede editie volop in voorbereiding!]

Lees ook:Kruiden en garrigue
Lees ook:Kooktechnieken voor culi’s (mét wijn-spijsavond)
Lees ook:Boekendag #1: Rainbow Wijngids op Koken.blog
Lees ook:Wat schenk je in hemelsnaam bij bonen?
Lees ook:Pinot Gris bij de jambalya

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>