Piemonte, het onontdekte paradijs

Ten zuiden en zuidoosten van de stad Turijn strekken de wijngaarden van de Piemonte zich uit.

Piemonte is een waar paradijs op het gebied van wijnen. Denk maar eens aan de stoere Barolo’s en Barbaresco’s, en de frisse zoete mousserende Spumantes van Asti.

Door continue verbeteringen die zijn doorgevoerd op het gebied van de wijnbereiding staan er echter nieuwe sterren klaar om het firmament te betreden. De Barbera bijvoorbeeld. De Barbera groet overal in Italië, maar de beste wijnen van deze druif worden in Piemonte gemaakt. Een goede Barbera is vol, en heeft mooie zuren. In het bouquet zijn tonen terug te vinden van kersen, pruimen, bessen en specerijen. In vergelijking met de veel duurdere Barolo’s en Nebbiolo’s bieden deze wijnen uitstekende prijs/kwalitetverhouding voor de wijnliefhebber. Mooie Barbera’s zijn die van Marchesi di Barolo en Demarie Giovanni, beiden uit het topjaar 2003.

Speciale aandacht verdienen ook de wijnen uit de Roero. Onder de appellation Roero worden prachtige rode wijnen gemaakt die in hun bouquet ondermeer paarse pruimen, kersen violen en laurier hebben. De witte Arneis-wijn uit deze streek is heerlijk vol en rond en heeft abrikozen, lychee en ander geel en exotisch fruit, en een typische amandelsmaak in de afdronk. Maar het allermooiste is misschien de streek zelf wel. Prachtige heuvellandschappen met louter wijngaarden en nauwelijks toeristen. En een voortreffelijke keuken met truffelgerechten. Dé plek voor een heerlijke vakantie om alle voortreffelijke regionale wijn zelf uit te proberen. Dus, in het geval u nog geen vakantiebestemming heeft gekozen………

Lees ook:Langhe Doc – the movie
Lees ook:Piemonte naar ieders smaak
Lees ook:Wijnen uit de Piemonte /2
Lees ook:Wijn snuiven
Lees ook:Wijngebied uitgelicht: Ribera del Duero

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>