Wat is Barolo?

Barolo is een dorpje in Italie. En tegelijk de naam van de waarschijnlijk meest beroemde wijn van Italie.

Hij is rood, zwaar, kruidig, veel tanine en je kan hem 10-30 jaar bewaren. Sterker nog, als hij jonger is dan 10 jaar moet je een Barolo uberhaupt niet drinken. Dit heeft alles te maken met de straffe Nebbiolo druif die de basis vormt van de Barolo wijnen.

Het Barologebied bestaat uit 11 gemeenten met in totaal 1.300 ha wijngaardoppervlak (ter vergelijk: Bordeaux is 100.000 ha). Slechts 5 gemeenten beschikken over echte topgrond:

  • La Morra
  • Barolo
  • Serralunga d’Alba
  • Monforte d’Alba
  • Castiglione Falletto

Kleine Barologebieden zijn te vinden in:

  • Verduno
  • Grinzane Cavour
  • Diano d’Alba
  • Cherasco
  • Novello
  • Roddi

Barolo wijnen rijpen 2 jaar in het vat en 1 jaar op de fles alvorens ze op de markt komen, daarna kun je ze nog wel 20 jaar bewaren.

Bron: www.wijnweetjes.nl

Lees ook:Wat is IGT?
Lees ook:Crus voor de Muscadet
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Paar dagen open laten staan voor je hem drinkt
Lees ook:Proeverij Brunello

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>