Een wijnlesje Alsace en zo…..

Iedereen is hier thuis weg. Wat een rust. Voordat ze terug zijn, heb ik alle tijd om mijn les voor morgen voor het WIJNinstituut  goed voor te bereiden. We zijn met een groep actieve cursisten beland bij de Alsace en de Bourgogne. Een basiscursus.

Het is iedere keer weer een goal voor mij om alles zo scherp mogelijk uit te leggen. Ik vind het een sport. Vooral om daarbij precies binnen de virtuele kaders van het programma  te blijven, want als je lang blijft hangen in iets, dan wordt het ernstig nablijven voor de groep.
Altijd voorkomen! Want hoe leuk men wijn ook vindt, na een dag hard werken is drie uur luisteren, proeven en vragen stellen echt genoeg. 

Om zoveel mogelijk wijnen te gebruiken die exemplarisch zijn voor het thema van de les maak ik gebruik van een aantal vaste wijnhandelaren zodat ik precies weet wat ik kan verwachten als ik de glazen inschenk!

Dit keer kwam ik echter bij toeval op de wijnen van Domaine Alsace  terecht. Een ogenschijnlijk kleine wijnimporteur met verschillende ‘huizen’ in de verkoop. De site ziet er goed uit. Het gaat hier vooral om biologische wijnen!

Zoals die van André Thomas bijvoorbeeld. Een wijnmaker uit Ammerschwir. Hij werkt volgens biologische principes waarbij de wijngaarden onder meer worden bevolkt door ‘lieve’ insectjes en zoemende bijtjes, en waar de paarden het grondwerk doen.

In Eguisheim hebben ze het huis van Paul Schneider gevonden. Ruim veertien ha wijngaarden. Zijn wijnen zijn echte prijswinnaars! Ook hier wordt met de hand geoogst en gaat alles zoveel mogelijk volgens  een biologische stappenplan.
Uiteraard vind je de traditionele rassen van de Alsace terug bij ‘Domaine Alsace’ op de website. Maar ook specialiteiten zoals crémants, de grand crus en een vendange tardive Gewurztraminer.

De termen ‘Vendange Tardive’ en zijn compaan ‘Selection de grains nobles’ zijn de equivalenten voor ‘Late Harvest’ en “Pourriture Noble of Edelfäule”.

Wijnen waar de natuur extra zoet voor is geweest! Mits de zuren in tact zijn gebleven, kun je deze wijnen, zoet met een frisse ondertoon waanzinnig goed combineren met een stuk blauwschimmel of met iets ganzenleverachtigs.

Het lijkt me een goed idee om de wijnen van Domaine Alsace eens in te zetten bij mijn overview van de Alsace! Mooi, mijn proeflijst is halverwege! Nu de wijnen voor de Bourgogne en de Champagne nog.

Lees ook:Wijn&Spijs proeverij Alsace
Lees ook:Groen en bio bij Gall&Gall
Lees ook:Nieuws van Proost & Co en de biologische wijnwereld
Lees ook:Biowijnclub
Lees ook:Een lenteproeverij in Capelle a/d IJssel.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>