Cabernet sauvignon, een stevige bes

De derde week na onze magnifique ZA reis staat in het teken van de cabernet sauvignon. Veel lezen, veel proeven, veel zien. En zelfs verkopen…

Voor het eerst wijnen aangeboden op de veiling! Vreselijk spannend. Maar eerlijk is eerlijk, bijzonder goed geholpen door Winefields. Op 7 oktober lekker in de zaal kijken en luisteren hoe het afloopt. Daarna in een mooi artikel allemaal op het blog.

Cabernet sauvignon. Het is me er eentje. Een druif met een dikke, stevige schil die samen met de andere druiven een lossige tros vormt.

Laat uitlopend, waardoor hij de nachtvorstdans min of meer ontspringt. De basis voor volle wijnen, hoge zuren en stevige tannines. Vaak een lekkere lange afdronk.
De  tannines maken dat je rekening moet houden bij het combineren van wijn met gerechten. Tannines vallen graag eiwitten aan, dus visgerechten, bomvol eiwitten  worden daar nog al door overrompeld en veranderen makkelijk in  een korrelige , droge massa! Niet doen dus.

Aan de andere kant, een steak met hoog gehalte aan proteïne is een fijne combinatie met een tannineuze wijn. Ze verzachten het mondopdrogende effect van de tannines uit de wijn in de mond.

Gerechten waarin veel zuur is verwerkt, zijn ook geen goede partners voor de cabernet wijnen met veel tannines. Te veel zuur maakt de wijn hard, astringent. ‘t Ja,  wijn-spijs combinaties zijn nog niet zo makkelijk. En ga je nu echt een ‘grote’ Bordeaux  schenken, zoals de Mouton Rothschild die wij naar de veiling hebben gestuurd, zorg dan voor een ondersteunende keukenpartner.  Hierdoor kan alle aandacht naar het fluwelen sap gaan!

In een gematigd klimaat voelt de cabernet sauvignon zich het prettigst. Dan komt zijn volle aromapakket het beste tot uiting en zweeft de blauwe bes, de cassisgeur je tegemoet. Intens fruitig en vol tannines, dat maakt dat de wijn uitstekend kan ouderen.

Andere aroma’s die je tegen komt in de wijnen van deze druif zijn bijvoorbeeld cederhout, munt, soms ook eucalyptus of menthol. Dit laatste vaak bij wijnen uit het Australische Coonawarra.
De meest bekende plaatsen op de wereld voor de cabernet zijn nog altijd natuurlijk in de Bordeaux te vinden. Heuvelachtig met als ondergrond een goed afwaterende kiezelbodem. Het gematigde klimaat, maritiem, met een lange warme herfst is precies datgene dat deze druif ambieert. Hier ontstaan  dan in de goede jaren de meest mooie exemplaren met een normaal, niet zo’n schreeuwend hoog alcoholpercentage.  Wel veel tannines en zuren. Als de wijn eenmaal op dronk is, gezegend met een lange zijdeachtige afdronk.
Naast de Bordeaux, veel cabernet in Chili voor zowel cépages als voor blends. Hier tref je dan die typische vegetale tonen aan zoals de paprika en het zwarte bessen blad. Dit naast intens zoet donker fruit.

Austalie, Coonawarra en Margaret River, bekend om hun wat meer vegetale wijnen, hoog in de tannines en  lekker vol blauw fruit!

De beste uit Nieuw Zeeland komen uit de wijngaarden bij Hawkes Bay op het noordereiland. Ook Zuid-Afrika’s ‘Wijnland’ doet volop mee. De wijnen zijn hier wat meer kruidig. Bordeaux styled wines zijn  hier razend populair.

Als de cabernet sauvignon gebruikt wordt voor intensieve teelt, zoals  bijvoorbeeld in de Pays d’ Oc wel het geval is, of in Bulgarije, maar ook in Central Valley Chili, zelfs dan is hij goed in staat  om nog een redelijke wijn te produceren.

Terug naar de Bordeaux. Want al jaar en dag bekend en beroemd om de mooiste cabernets. Denk daarbij aan de Premier Grand Crus zoals Mouton Rotschild, Chateau Margaux of Haut Brion.  Echter niet alleen deze toppers zijn interessant, welnee legio huizen gaan voor goed – beter – best! Jaarlijks word je bedolven onder de voor-informatie over deze wijnen. Persoonlijk vind ik de berichtgeving van Okhuysen erg fijn.
De proeftafel van het Wijncoachingbureau stond deze week vol met cépage wijnen van de cabernet sauvignon uit Chili. Geproefd voor een artikel op byWine.nl over Chili en deze wijnen van Urmeneta, Rosario en Montgras. Drie maal cépage.

Aan de andere kant stond een kleine serie Bordeaux 2009. Blends. Een Bordeaux superieur, een Saint-Julien, een Saint-Esthèphe en een Saint-Emillion. De proefnotities hiervan volgen op het Wijncoachingbureau.nl

 

1.Bordeaux Superieur Monplaisir. Wat zegt dat ‘Bordeaux Superieur’ nu eigenlijk. De belangrijkste druivenrassen voor rode Bordeaux zijn nog altijd merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot met hier en daar wat malbec.  De kracht van de Bordeaux ligt verstopt in de mix van deze druiven die niet helemaal tegelijk bloeien en rijpen. Daarmee geven zij de wijnmaker een tool in handen om naar eigen ‘kunst en kunde’ zo goed mogelijk te blenden.

Als de wijn dan een gewone Bordeaux gaat worden, dan kunnen de druiven feitelijk uit de hele Bordeaux komen, dus niet strikt binnen een begrensde locatie. Het verschil, nu komt de aap uit de mouw, tussen een Bordeaux en een Bordeaux superieur zit hem in de kwaliteit en het iets hoger alcoholpercentage.

Monplaisir wordt gemaakt door de wijnmaakster  Julie Gonet-Medeville. Haar wijndomein ligt te midden van de wijngaarden van de Sauternes.
Voor Monplaisir wordt 9 ha gebruikt met een bodem van grind, 4 ha met een kleibodem en 5 ha met leem. De  met de hand geoogste druiven bestaan voor een groot deel uit merlot (75%), dan  15% cabernet sauvignon en tot slot nog 5 % cabernet franc. Slechts 10% van de uiteindelijke wijn heeft een opvoeding op hout gehad. Grotendeels is het allemaal roestvrijstraal dat gebruikt wordt voor deze frisse, sappige wijn.

 

2. De Saint-Emillion is de “grand cru  Barrail du Blanc[1], van Jean Jacques Elliès. Ook de Saint-Emillion op de rechteroever van de Gironde heeft merlot als constant factor in  wijn en  wijngaard.

De meest bekende chateaux in Saint-Emillion zijn nog altijd Ausone en Cheval Blanc.  Naast het systeem van de premiers grand crus en grand crus classes zijn er talloze ‘gewone’ grands crus die zeker de moeite waard zijn. Hieronder valt de BduB. Merlot gedomineerd.

 

3. De volgende in deze rij is chateau Gloria uit  Saint-Julien. De gemeente op de linkeroever van de Gironde met de meeste cru classé wijnen.

Kiezelhellingen bij de rivier of zuidhellingen naar de vallei.  Zo ziet het landschap er hier uit. De wijnen zijn stuk voor stuk rond en zacht als ze uitgerijpt zijn.  Gloria, met 45 ha, valt in geen van de klassementen, maar staat bekend als één van de stabiele huizen uit deze omgeving met een ijzersterke naam en faam. Het Duitse wijnblad Vinum over de 2011: “Knackig und frisch, etwas flockiges, aber durchaus geschmeidiges Tannin, saftiges, blumigkrautig-fruchtiges Finale: die Art von Wein, die man lieber trinkt als bespricht!

4.Tot slot chateau Bel-Air, gelegen in Saint-Esthèphe, waar de wijnmaker Jean Francois Braquessac  de scepter zwaait. Gelegen in de meest noordelijke gemeente tov St. Julien, Margaux en Pauillac. Hier bevat de bodem de meeste klei, waardoor de afwatering trager is dan elders. Bel-Air ligt vlakbij chateau Phélan Ségur in zuidwestelijke richting.

Kortom, weer een optimale proefmiddag achter de rug.

Ook met de MV i/o nog al het een en ‘t ander Bordelaise sferen geproefd. Waaronder drie jaargangen van chateau Poujeaux uit Moulis: 2008, 2006, 2005
Als vanouds weer erg gezellig en heel, heel leerzaam. Met dank aan de mannen!

 

 

 

 

 

 [1] In de voorverkoop Bordeaux 2011 bij Okhuysen

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Het bod op Pomerol’s Chateau la Conseillante
Lees ook:De Medoc uitgelicht in wijn en theorie
Lees ook:Toename van Chileense wijngaarden
Lees ook:Eerste Bordeaux 2010 geproefd

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cabernet sauvignon, een stevige bes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>