Het Beaujolais van de Crus & Climats: retour van het terroir

Op het toppunt van zijn succes werd zo’n 60% van de Beaujolais wijn gebotteld als Primeur. Het terroir deed er in dat geval weinig toe. Maar de belangstelling voor het Beaujolais terroir is gelukkig weer helemaal terug.

 

De Beaujolais produceert voornamelijk rode wijn. Deze is altijd gemaakt van het druivenras gamay, dat uniek levendige wijnen oplevert. Tot zover de eenvormigheid. De streek laat perfect zien wat uiteenlopende lokale omstandigheden met één enkele druif kunnen doen. Zo varieert de bodem binnen de Beaujolais appellatie tussen klei en kalksteen en wijngaarden met een granieten of alluviale bodem. Ook de terroirs van de Beaujolais-Villages en Crus verschillen van dorp tot dorp. Hierdoor variëren Beaujolais wijnen van intens fruitig en soepel, tot subtiel en complex met veel mineraliteit.

 

Crus

Het beste wat de Beaujolais te bieden heeft zijn de Beaujolais Crus: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. Afkomstig uit tien dorpen waar de ondergrond van graniet het beste in de gamay naar boven brengt. De bovengrond varieert van verweerd basalt tot kalksteen, waardoor elke Cru een eigen stijl wijn heeft. Bij producenten is er tegenwoordig veel meer aandacht voor het accentueren van deze verschillende terroirs door aanpassing van het wijnmaken. Xavier Barbet, Vice-Président van Inter Beaujolais: “Elke Cru wordt nu anders gemaakt. Bij meer zandsteen, zoals in Saint-Amour, worden de druiven deels ontsteeld. Graniet, zoals in Morgon, vraagt om volledige ontsteling en een opvoeding op gebruikte eiken vaten, om zachte tannines te krijgen. Zo krijgt elke Cru nog meer zijn eigen karakter.”

 

‘Climats’

Ook binnen de Crus zijn er grote verschillen in terroir. Daarom wordt de precieze herkomst van een wijn steeds vaker aangegeven op het etiket door vermelding van het ‘climat’ oftewel de specifieke wijngaard. Deze kent zijn eigen bodem‐ en klimatologische karakteristieken en geeft dus een eigen stijl wijn. Zo kent de appellatie Fleurie 13 officiële ‘climats’. De vijf meest gebruikte hiervan zijn La Chapelle des Bois, La Madone, Poncié, Les Moriers en La Roilette. Of Morgon dat van oost naar west zes verschillende ‘climats’ telt: Grand Cras, Les Charmes, Côte du Py, Corcelette, Les Micouds en Douby. De befaamde Côte du Py, gelegen op de hellingen van de 350 meter hoge Mont du Py, is de trots van de appellatie en biedt wijnen met een opvallende breedte en substantie.

 

Onderzoek

Inmiddels is er een omvangrijk onderzoek gestart om de ondergrond van de streek helemaal in kaart te brengen, zodat volledig inzicht ontstaat in de verschillende terroirs. Tot dit onderzoek is afgerond biedt een vergelijkende proeverij nog steeds de beste proef op de som!

 

Lees ook:Le Beaujolais est arrivé!
Lees ook:Grenache en muscat
Lees ook:Beaujolais: Beaujoliscious [Persbericht]
Lees ook:Moulin-à-Vent met Nederlandse wieken
Lees ook:Hoe Japan de Beaujolais ontdekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>