Facetten van de pinot noir

Een wijnschrijver, wijnblogger, wijnofiel, ach die heeft het nog niet zo slecht. Je bezighouden met wijnen proeven of lezen over wijnen is een plezierig iets. Zo is wat studie naar de pinot noir afgelopen week  mij goed bevallen en heeft deze me geen windeieren gelegd. Zeker niet nu ME mij  “Le Domaine de la Romanée Conti” beloofd heeft. Het fameuze werk van wijnschrijver Gert Crum. In  het augustusnummer van Winelife (nummer 19red.) wordt een tipje van de sluier opgelicht over dit prachtige biodynamische wijnbedrijf.  Graag citeer ik de uitspraak van Roald Dahl, die je overigens ook in Winelife kunt terugvinden: “to drink a Romanée Conti is like having an orgasm in the mouth and nose at the same time”.

’t Ja, DRC  is één van die wijnen die slechts voor de happy few is weggelegd. Natuurlijk voor de volle 100 % van de pinot noir druif gemaakt.

Pinot Noir

Een druif waarvan men denkt dat hij tenminste 2000 jaar al op aarde te vinden is. Zijn oorsprong zou liggen in het Nijldal, waar hij vervolgens vanuit Egypte de wereld veroverde. Nu ja, de wereld. De koelere delen dan. Vanaf de vierde eeuw wordt de pinot noir in de Bourgogne verbouwd. In de Romeinse tijd kwam de druif voor als Helvenacia Minor.

Het is één van de oudste wijndruiven ter wereld. Sinds 1375 eerst zijn er geschreven vermeldingen van de aanwezigheid van deze druif.
Veel synoniemen gelden voor de pinot noir. Enkele zijn bijvoorbeeld spätburgunder in Duitsland, hier ook wel blauburgunder en frühburgunder genoemd. In Zwitserland kent men de naam klevner, pinot nero is het in Italië en zo zijn er nog talloze andere benamingen te noemen.

 

De tros van de pinot noir, lijkend op een pijnboomappel, bestaat uit de ris en de kleine druiven die dicht tegen de steel aan liggen. De trossen zijn relatief klein. De schil is dun en daardoor ook wel kwetsbaar. Onder andere voor heftige zonnebrand! De druif loopt middellaat tot laat uit, kent een late bloei en een relatief vroege rijping. In koele gebieden wordt hij slechts met moeite rijp! Maar dat is gunstig voor de opbouw van de aroma’s in de schil.

De pinot noir is bijzonder terroirgevoelig. Hij kan niet zomaar overal verbouwd worden dus. Daarnaast is hij warmte- of zo als je wilt koudegevoelig. Een streek met een gematigd klimaat, waardoor er een lang groeiseizoen ontstaat, is perfect voor de belangrijke aromaopbouw. Als de bodemstructuur dan ook nog uit kalksteen bestaat (Met wat ijzerhoudende klei), heeft hij het opperbest naar zijn zin. De warme bodem is prima voor de druif, als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, dan zal de pinot noir te snel rijpen en krijgen de zo gewenste aroma’s niet de tijd zich in de dunne schil te nestelen.

Pinot noir wijnen hebben over het algemeen nooit een echt donkere kleur. Helderrood oplopend naar bruinrood, soms wat fuchsia-achtig, wat paars.

 

De geur is fijn. Zomerfruit als framboosjes, bessen en aardbeien in de jonge frisse wijnen. Leer, truffel, wildgeur, koffie en een vleugje tabak ruik je in de edele, wat oudere wijnen.

Tannines zijn vaak laag, mooi rijp, soms ook wat stoffig in de mond. De zuren zijn behoorlijk aanwezig en ook de alcohol kan nog wel eens oplopen.

Zeker in de overzeese gebieden.

 

Ik denk dat er drie Smaakstijlen zijn waar de Pinot Noir een plaatsje heeft gevonden als wijn.

Eenvoudig, zoals bijvoorbeeld de generieke Bourgognes zijn.

Verfijnd, zoals we zien in de hoge rode Bourgognes en laten we zeggen de op hout gerijpte wijnen uit Willamette Valley in Oregon.

Prikkelend als in de mousserende wijnen zoals champagne.

 

De regio’s voor de  pinot noir druiven op dit moment zijn natuurlijk de Bourgogne, de Elzas, de Champagne, maar verder ook de Pfalz en de Ahr in Duitsland; Nieuw-Zeeland met Central Otago, Martinbourough en Marlbourough. Daarnaast  Californiē met Carneros en de Russian River Valley; Oregon. In Australië de Yarra Valley, de koele streken rond Adelaide; in Zuid-Afrika bij de Indische Oceaan Elgin en Walker Bay.
Dan is in Chili Casablanca Valley in opkomst en op ons eigen halfrond zien we Roemenië met veel betaalbare Pinot Noir van uiteenlopende stijlen.

 

Op de site van het Wijncoachingbureau staan vanaf morgen de proefnotities van vijf verschillende Pinot Noirs van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Hierbij wordt smaakstijl en een mogelijk gerecht benoemd.

 

 

 

 

Lees ook:VS – Nieuwe AVA binnen Willamette Valley
Lees ook:Druivenrassen: Gamay
Lees ook:Goedkope Pinot Noir
Lees ook:een vleugje pinot noir in de Bordeaux
Lees ook:De oogst begint nu in Napa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>