Een casus over de Bordeaux

Wat schrijven ze toch veel  wijngerelateerde artikelen in België. Zoveel nog gepland voor dit weekeinde, maar steeds is er weer iets anders dat ik niet kan nalaten te lezen!

Maandag hebben we weer een sessie in het kader van het Magister Vini i/o begeleidingstraject. Nu weet ik dat een deel van de begeleiders deze week in de Bordeaux zit.  Lopen daar natuurlijk allerlei prachtige proeverijen af en doen alleen maar inspiratie op om aardsmoeilijke cases voor ons gewone stervelingen voor te bereiden! Ik stel het me zo voor. “Ah, laten we een rondje gemeente-appellaties Médoc doen vandaag”!

Van Saint Estèphe, toeren ze naar Pauillac, dan naar Saint-Julien om van daaruit Margaux  in te denderen. Dit wordt maandag de eerste casus! Ik zie de glazen al staan. Listrac en Moulis laten ze even achterwege, er moet immers nog ‘proefglasruimte’ overgehouden worden voor andere pittiggeformuleerde, literair onderbouwde cases. Als in een droom lees ik:

“In de eerste vier glazen zit een assemblage van druiven die we gerust klassiek, edoch zeer internationaal mogen noemen. Als director of Food&Beverage van een 5* hotelketen bent u belast met de inkoop van de wijnen. U organiseert in één van deze hotels een winetasting met fingerfood waarvoor u alle F&B managers en de Chiefs Kitchen uitnodigd hebt om  gezamenlijk een selectie te maken voor de nieuwe wijnkaart. Deze zal in alle hotels gevoerd gaan worden.
Beschrijft u de het unieke terroir van de streek waar u denkt (lees raadt (: ) dat deze wijnen vandaan komen, nadat u uiteraard van iedere wijn een unieke proefnotitie heeft geschreven, waarin naast de onderlinge relatie,  tevens de veelzijdigheid van het terroir en bovendien de zo duidelijke onderlinge verschillen zonneklaar tegen het licht gehouden moeten worden!

Die u klip en klaar, het hoeft niet meer gezegd te worden, verklaart. Over iedere wijn schrijft u, als leider van het F&B team, een commerciële proefnotitie, daarnaast bepaalt u wat de inkoopsprijs van de verschillende wijnen  in glas 1 t/m 4 zal zijn, maar u geeft ook aan, tussen welke grenzen uw prijsbeleid voor  de diverse outlets van deze 5 * de luxe keten gedefinieerd is.

Tot slot geeft u uw Chefs de opdracht bij iedere wijn een passend gerecht, dat zowel creatief als goddelijk lekker moet zijn,  uit te werken. Hiertoe geeft u per wijn aan in welke richting, bijvoorbeeld lamsgerecht, gebakken duif of  hazenrug zij moeten werken.

Veel succes! U heeft 30 minuten voor de uitwerking van deze opdracht

 

Ah, wat een bizarre droom, met een schok schrik ik wakker.  Ik ben ingedommeld achter mijn PC en lees daar:

“Hoe minder trossen een wijnrank telt, hoe voller de smaak van uw druiven. Regelmatig bijsnoeien zorgt voor een rijke druivensmaak. Smaakvolle druiven zorgen op hun beurt voor een geconcentreerde wijnsmaak.”

Inderdaad, weer een artikel over wijnbouw  van onze zuiderburen!
“Hoe wordt u een succesvolle amateurwijnbouwer!”

Lees ook:In Libanon wordt niet meer geoogst
Lees ook:Gevonden: partijtje wijn….
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juni in Nederland
Lees ook:Een MV i/o op weg naar de wijnbank…
Lees ook:Maak je eigen – biologische – wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>