Een kijkje in de Bordeaux aan de hand van een wijnetiket

Kreeg vorige week een foto toegestuurd, met de vraag of ik wat over deze,  achter in de kelder gevonden wijnen, zou kunnen zeggen.  Ik voelde me zeer vereerd, ben  helemaal geen expert, zoals bijvoorbeeld de wijnprofessional Frank Jacobs,  maar ben het natuurlijk wel gaan uitzoeken. Van Frank -  sinds 2003 wijntaxateur van het  Amsterdamse veilinghuis Glerum Auctioneers, verantwoordelijk voor alle taxaties voor de wijnveilingen van dit veilinghuis –  heb ik wel geleerd dat de botteling op het chateau zeer belangrijk is. Daarnaast dat je goed moet letten op de staat van het etiket, de capsule, maar ook de afvulhoogte. Hoe groot is het deel van de Engelen, of zeg je dat niet over verdamping van wijn in een glazen fles:).

Enfin, Lalande-de-Pomerol, verstopt in de Bordeaux naast Pomerol,  met Chateau Pineau uit 1998.  Een goed jaar voor Pomerol, een goed jaar voor zijn noorderlijke buurman, gescheiden van elkaar door het dal van de rivier de Barbanne.

Ook in Lalande-de-Pomerol bestaat de bodem grotendeels uit klei en kiezel, net als daar gebruikt men ook hier voornamelijk Merlot voor de traditioneel gemaakt rode wijnen.

De wijn op de foto zal nu op dronk zijn, misschien nog een paar jaar houdbaar zijn, maar dan zijn ziel ten ruste leggen, kan ik me zo voorstellen. Pfff en de waarde? Ik gok, maar meer dan zo’n 15 euro zal het niet zijn. Leuk experiment om hier naar toe te koken! Dus de wijn als uitgangspunt nemen!

De andere wijn op de foto, La Fleur Bécade komt mijns inziens niet uit zo’n heel spannend jaar (1992). Hoewel het een heuse Médoc betreft, uit Listrac en Médoc, een gemeente uit de zogenaamde ‘tweede lijn‘  van de zes appellations  in de Médoc.

Hier werkt men op zo’n 660 ha  “heilige” wijnakker, dicht bij de pijnboombossen van de Medoc.  Deze “linkse oever” is nog altijd meer op de hand van de Cabernet Sauvignon. Gezien het geboortejaar van deze La Fleur Bécade, geloof ik toch niet dat we hier van een ongekende keldervondst  spreken.

Heb je ook een leuke foto van een etiket waar je wat meer over wilt weten? Stuur hem dan gerust toe! Leuk!

 

Lees ook:Gratis wijn: Wijnveiling bij Glerum “de allerleukste veiling van het jaar”
Lees ook:Het bod op Pomerol’s Chateau la Conseillante
Lees ook:Leuke nieuwe site waar je wijn met eigen etiket kan krijgen
Lees ook:Online veilinghuis voor wijnen
Lees ook:Chateau Pichon verkocht aan Louis Roederer

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Een kijkje in de Bordeaux aan de hand van een wijnetiket

  1. John Bindels

    Linkse oever? Lijkt me iets voor ome Diederik en z’n afkalvend partijtje. Hou het maar op ‘linker oever’.

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Dit was nu een woordgrapje!:)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>