Groene wijnbouw kent opmars in Frankrijk

Op maandag 7 november a.s. presenteren 28 Franse biologische of biologisch-dynamische wijnproducenten hun ‘groene’ wijnen aan de Nederlandse wijnprofessionals. Enkele producenten die bezig zijn met de omschakeling van hun wijngaarden zijn ook aanwezig bij deze wijnproeverij. Deze proeverij wordt georganiseerd om de aandacht te vestigen op de groeiende ‘groene’ sector van de Franse wijnbouw.

Biologische  wijngaardoppervlakte Frankrijk verdubbeld
In 2010 is de biologische wijngaardoppervlakte in Frankrijk gegroeid tot 50.268 hectare (28% meer). Frankrijk telt zo’n 4.000 gecertificeerde wijnbedrijven die zijn overgegaan op de biologische of biologisch-dynamische wijnbouw. Op 29.000 hectare (57% van de wijngaarden) worden nu biologische druiven geteeld. Frankrijk kleurt groen met een jaarlijkse groei van meer dan 20% in de biologische wijnbouw en een recordgroei van 39% in 2009. In 2010 vertegenwoordigden biologische wijnen 10% van de marktwaarde van alle biologische producten in Frankrijk. 70 % van de ‘biologische’ wijnen is bestemd voor de export. 70% van de Franse bevolking is voorstander van ‘bio-wijnen’ uit respect voor de wijnproducenten en het milieu. De helft zegt er niet altijd aan te denken om biologische wijnen te kopen.

Nog een stapje verder
Steeds meer Franse producenten gaan nog een stapje verder en gaan over op de ‘biodynamie’. Deze wijnboeren kiezen ervoor kwaliteitswijnen te produceren die authentiek en typerend zijn voor hun terroir. Ze koesteren het leven (flora en fauna) in de bodem van hun wijngaard en de natuurlijke omgeving. Ze maken hun eigen ‘dynamische’ compost op basis van planten en kruiden en werken met gedynamiseerd water. Ook volgen ze de aanwijzingen van de kosmische kalender, die is gebaseerd op de stand van de planeten.

De labels
De Fédération Nationale Interprofessionnelle des Vins de l’Agriculture Biologique (FNIVAB) houdt zich bezig met de biologische wijnbouw in Frankrijk. De erkende en bekendste labels voor gecertificeerde bio-wijnen zijn het label van de FNIVAB en het AB-label van Ecocert. Voor de biodynamie zijn er twee erkende labels : Biodyvin en Demeter.

Languedoc-Roussillon: het groenste wijngebied
De Languedoc-Roussillon is de grootste Franse producent van biologische geteelde druiven; in 2009 was één op de drie wijngaarden biologisch. Het gebied telt 798 wijnbedrijven die op meer dan 60% van hun wijngaarden biologische of biodynamische wijnen produceren. Met elkaar produceren ze ieder jaar 333.000 hectoliter ofwel  21 miljoen flessen biologische wijnen.

Vandaar dat Sud de France eregast is van de BIO-proeverij met een delegatie ‘groene’ producenten uit de Languedoc-Roussillon. Sud de France biedt een scala aan toegankelijke en betaalbare wijnen voor alledag maar ook grands crus voor feestelijke gelegenheden. Sud de France produceert rode, witte en  rosé wijnen maar ook zoete en mousserende wijnen. Met 30 appellations staat Sud de France voor karaktervolle wijnen uit het zuiden van Frankrijk.

De bijeenkomst vindt plaats in het Mövenpick Hotel City Centre in Amsterdam van 13.30 tot 19.00 uur. Hij is uitsluitend bestemd voor wijnprofessionals.

[Persbericht Sopexa}

 

 

 

Lees ook:Biologische wijnbouw groeit in Frankrijk
Lees ook:Frankrijk – Biologische wijnbouw groeit gestaag
Lees ook:Geproefd: Cono Sur Organic Pinot Noir 2009
Lees ook:Mooie wijnbeurs voor wijnliefhebbers
Lees ook:Frankrijk – Regionale appellation Languedoc komt eraan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>