Crus voor de Muscadet

Tien jaar na indiening van de aanvraag en bijbehorende dossiers heeft het INAO, de overheidsinstelling die in Frankrijk over herkomstbenamingen gaat, aan drie gemeenten binnen de zone Muscadet Sèvre et Maine de status van cru communal verleend. Het zijn Clisson, Gorges en Le Pallet, alle drie gelegen langs de Sèvre.

Daarbij zal het niet blijven, want naar verwachting zal binnenkort een aantal andere gemeenten volgen. In de race voor promotie zijn ook nog Château Thébaud, Goulaine, Monnières, Mouzillon, Saint-Fiacre en Tillières.

De geklasseerde wijngaarden van de nu erkende drie gemeenten beslaan circa 100 hectare van de in totaal 10.000 ha van het hele gebied. Wijnen uit deze gemeenten zullen uiteraard aan strengere voorschriften moeten voldoen dan de ´gewone´ Muscadet. Paradoxaal genoeg zullen de gemeentewijnen echter geen gebruik kunnen maken van de wettelijk gereglementeerde aanduiding ´sur lie´, omdat ze daarvoor te lang op hun gistbezinksel liggen. Voor die uit Le Pallet geldt een minimum van 17 maanden, voor die uit Clisson en Gorges zelfs van 24 maanden.

Bron: Nieuwsbrief professionals Wijninformatiecentrum,  René van Heusden

Lees ook:Oesters zwemmen goed in Muscadet
Lees ook:Retour van Muscadet in nieuwe stijl
Lees ook:Vin de France uit Bordeaux
Lees ook:Nieuws van de Koninklijke SlijtersUnie
Lees ook:Ribera del Duero promoveert van DO naar DOCa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>