Kruiden en garrigue

Over kruiden had Edith het onlangs, in een bespreking van een boek uit haar boekenkast, en een recept met gemengde sla en bloemen. Het komt uit het boek Witch in the Kitchen. Toeval wil dat ik net een beetje in Zuidfranse sferen begin te raken. Over een weekje of wat loop ik daar weer, en snuif tijdens wandelingen (en ook vanaf het terras) de geuren van tijm, rozemarijn en lavendel op. Ik pluk ze dan ook, en die kruiden worden gebruikt bij het koken en de barbecue!

Ik beschreef vandaag voor de nieuwe Rainbow Wijngids (die in oktober zal verschijnen) een paar mooie kanjers uit datzelfde Zuid-Frankrijk, waarin je die kruiden in de geur en smaak ook aantreft. Niet dat die in de wijn zitten, maar de omringende garrigue, het struikgewas, zeg maar, geeft die geurstoffen af aan de druiven, die ze opnemen via de schil (zo wordt althans beweerd, wetenschappelijk heeft het een iets mindere basis). Van wijnen die geuren van tijm, rozemarijn en lavendel hebben wordt dan ook gezegd dat ze garrigue hebben.

Vaak zijn het gsm-wijnen, nog meer vakjargon voor wijnen van de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre. Die druiven komen in allerhande combinaties in de wijnen van het hele zuiden van Frankrijk voor!

Wil je zo’n kruidige wijn eens ervaren, kijk dan eens naar deze Mélodia Rouge, van Delcellier, uit mijn Wijnwebwinkelgids van vorig jaar. Je ruikt lekker sappig fruit, met veel kruidigheid, van dat Zuidfranse landschap dus. En je proeft datzelfde fruit, zoet en rijp. Smullen, zeker als je deze wijn gewoon bij de woensdagse gehaktballen drinkt.

Mélodia Rouge is hier te krijgen.

Vandaag is het wijn-spijsdag op Koken.blog en Wijn.blog. Op woensdag laten Edith en Mariëlla zich door elkaar inspireren voor een smakelijke blog!

Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Gamba’s met Chardonnay
Lees ook:Recept voor gegrilde lamsbout met Nieuwe of oude Wereld
Lees ook:Italiaanse wijn bij Italiaans eten
Lees ook:Punch van appel en cava
Lees ook:Decanteergadget: (on)zinnig?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>