Snoeiafval wordt brandstof

Om de CO2-uitstoot te beperken hebben de wijnboeren in de Champagne al een lichtgewicht fles geïntroduceerd, en hergebruiken ze 91 procent van het afwater op de wijnbedrijven. Het volgende project heeft te maken met snoeiafval.

Als je al het snoeiafval van een wijngaard zou optellen, krijg je tonnen aan groene resten. Na de wintersnoei werd het hout van de scheuten en stokken in het verleden gewoon verbrand, in het veld. De rook verdween de lucht in, de as had weinig toepassingen. De CIVC  – Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne – heeft nu een programma ingevoerd waarbij de afgeknipte wijnranken verzameld worden en afgevoerd naar een locale verbrandingsoven. Het hout vormt daarmee de brandstof voor de machinerie van een bottelfabriek. Olie en kolen kunnen zo uitgespaard worden. Het doel is zoveel CO2-uitstoot te besparen dat dat gelijk staat aan het van de weg halen van 5.000 auto’s!

Bron

Lees ook:Champagneboer mag 20% meer oogsten dit jaar
Lees ook:Nog meer nieuws over Champagne
Lees ook:Champagne verkoop in de US stijgt 12%
Lees ook:Champagne voor mijnheer de President
Lees ook:Vroegste Champagne-oogst sinds 1822

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>