Verslag uit de wijngaard 8: November in Frankrijk

Het is weer zover: Joep doet van zich spreken uit het inmiddels kale Frankrijk. Wat doet een Nederlandse wijnboer in Frankrijk in November? 

Rustig aan het front, maar goed de  eerste werkzaamheden zijn er weer, let wel gezien de werkzaamheden, duurt het weer een maand af wat voor er weer wezenlijk iets veranderd !!

Et voilà, de laatste vaten zijn nagenoeg uitgegist, de persingen zijn voorbij, de « marc » (perskoek, en niet enkel het edel distilaat) is bij de distilleerderij afgeleverd.

Een relatieve rust aan het wijnfront, waar het wachten was op het afvallen van de laatste bladeren.

Beginnen met snoeien voor dat de bladeren afgevallen zijn, compromiteert het uitbotten komend voorjaar, omdat in dat geval de voedingsstoffen die in de bladeren zitten voor het afvallen, niet naar de “winteropslag” in de wortels zijn getransporteerd.

Gezien het subtropisch najaar, 4 december was het nog 22 graden overdag, duurde dat iets langer dan normaal, en ben ik dus slechts sinds twee weken pas aan het snoeien. Een bezigheid die voort zal duren tot eind maart. Meestal duurt het nog een maandje langer voordat de 14 hectaren gesnoeid zijn, maar aangezien ik dit voorjaar ook nog 1,5 Hecatere nieuw moet aanplanten, is een beetje doorwerken geboden…….

De winter is sinds vandaag eindelijk begonnen, tegenover mij op de Canigou ligt sneeuw vanaf 1200 meter hoogte. De stress in de wintersportdorpen op drie kwartier rijden van hier, zal dus iets afgenomen zijn, althans, als het na het komend weekend niet wéér een “hittegolf” langskomt.

Nu de meeste vaten uitgegist zijn begint de kwaliteit van de oogst zich wat duidelijker uit te wijzen: geconcentreerd, vol barstensrijp fruit, mooie rijpe tannines. Alles voor “het jaar van de eeuw”, al is het pas 2006!

Ook een “klein” jaar wat opbrengst betreft. Persoonlijk 30% minder dan normaal, waarbij bij mij de oogst wat meer afgenomen is dan het gemiddelde. Een gemiddelde opbrengst van 16 hectoliter per hectare. Los van de schade van de wilde zwijnen, die me dit jaar achteloos een ton of 7 aan syrah weggevroten hebben ofwel ongeveer 7.000 flessen, heb ik ook ietwat enthousiast gesnoeid afgelopen winter. Dit jaar dus ietsje rustiger…….

Daarnaast heeft de droogte een grote rol gespeeld: 50 mm neerslag sinds eind januar … dat is 1/6 van wat er in de Sahara valt! De natte periodes van maart/april en oktober/November waren dit jaar warm, zonnig en droog. Soms zou ik dus best wel weer even een “lekker” hollands klimaat willen hebben.

Maar da’s maar héééél soms!

Fijne Feestdagen, geniet van een goed glas en het gezelschap en tot in 2007.

Joep Graler

Domaine des Trois Orris
Mas Llossannes
Route de Marçevol
66320 Tarerach

tel: + 33 6 75 02 51 00
fax: + 33 4 68 05 29 19
mail: [email protected]

Lees ook:Verslag uit de Wijngaard 10: December in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 22: sep-okt in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 16: Maart in Frankrijk
Lees ook:Winter Pink
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 32

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verslag uit de wijngaard 8: November in Frankrijk

 1. Dennis

  Hi Joep! Gevonden… grappig, al mijn vragen uit mijn mail zijn nu eigenlijk al beantwoord. En meer.
  Snoei ze!
  CU

    /   Reply  / 
 2. marc de wolf

  Beste Joep,

  Dit weekend Jojo Mulder, een ex-hotelo, ontmoet in A’dam die met lof over je passie voor het wijnmaken vertelde.
  Hoop binnenkort iets van je proeven en hier meer nieuws te vinden over “bloed, zweet en tranen” in de Roussillon.

  Groeten,
  Marc-een wijnBelg

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>