Verslag uit de wijngaard: Juni in Frankrijk

Een Nederlander (Joep Graler) heeft het roer omgegooid en heeft een wijngaard in Frankrijk. Hij doet exclusief voor wijn.blog.nl verslag van wat er in de wijngaard gebeurt en hoe het weer zich ontwikkeld. Een dagboek dus.

Het weer: Zowaar weinig wind gedurende de hele maand, nagenoeg geen "Tramuntana", de overheersende noordwesten wind. De wijngaarden zijn op een paar kilometer van Eus, op dezelfde berghelling. Het dorpje heeft de reputatie in Frankrijk dat het de meeste zonuren heeft, hetgeen dus deze maand wederom bevestigt is: op een drietal warmteonweertjes na, die bij elkaar 7 mm regen opleverden, en een paar ochtenden met binnendrijvende flarden zeemist, jawel, op 50 km van de kust en 600 meter hoogte! hebben we enkel zon gehad bij een temperatuur rond de 27°.

Werkzaamheden: relevage (het tussen de ijzerdraden steken van de twijgen, om ze rechtop te houden) van de Marsanne, Syrah en Chenanson. Empamprage (het weghalen van de waterscheuten) in mei nog niet gebeurd was. ébourgeonnage ( het weghalen, van de dubbele knoppen) voor zover dit in mei nog niet gedaan was.
Verder natuurlijk het spuitwerk: door het droge weer, en weinig ochtenddauw heeft de Mildiou (meeldauw) zich niet kunnen ontwikkelen. Dit geldt echter niet voor de Oïdium (valse meeldauw) die ongeveer in symbiose leeft op de Carignan en Marsanne. Op deze druiverassen moet dus gespoten worden, in mijn geval een poudrage met zwavelpoeder, eens in de 8-10 dagen, omdat het de meest critische periode is, deze loopt van de bloei tot het compact worden van de druivetrossen, hetgeen binnen 2 half juli voorbij is. De andere rassen krijgen hun poudrage eens per 14 dagen, Oïdium of niet, biologische wijnbouw heeft immers geen cuiratieve moleculen tot haar beschikking, het moet dus voorkomen worden!

Natuurlijk zitten we ook in de kelder niet stil: het voorjaar was relatief koud, de malolactische gisting heeft dus lang op zich laten wachten. Omdat de rode wijnen van 2005 in september gebotteld moeten worden, de cuves moeten immers leeg, werd het zeer hoog tijd dat de natuur haar werk ging doen. De laatste proefsessie om de wijnen te laten keuren voor het AOC-label, was maandag 26 juni, en de wijnen voor de AOC mogen niet gepresenteerd worden zonder dat de malolactische gisting voltooid is.
De eerstvolgende proefsessie is pas in oktober, hetgeen dus toch wat hartkloppingen teweeg brengt!

Weliswaar mag je de wijn drie maal presenteren, na de, eventuele, derde afwijzing, komt de wijn dan voor de jury d’appel. Dit is zeg maar een soort "hooggerechtshof", die dus tegen de mening van de proefcommissie alsnog een wijn kan goedkeuren. Ondanks het feit dat ik daar één van de leden van ben, zijn de proefmonsters volstrekt anoniem.

Maar goed, alle cuves dienen overgestoken te worden, verder natuurlijk de assamblages. Van elk van de 12 cuves neem je een liter, verder een mengbeker, een pipet een een hele grote hoop glazen. Verder papier, een pen, en een goede nachtrust, en een dag met stabiel weer, liefst met een wassende maan. Mengen-proeven; mengen-proeven; mengen-proeven, van 06.00 tot 13.00! En dan een lekker koud biertje!!!!!!

Gelukkig zijn al mijn wijnen dus bij de eerste presentatie direct allemaal geacrediteerd, er kan dus gebotteld worden in september zonder verdere problemen.

De witte wijn, die de laatste was om de malo te doen, ben ik op dit moment aan het bottelen. Normaal gesproken komt daar een vrachtwagen voor met alle benodigde apparatuur, maar in dit geval gaat het slechts om 1350 liter, 1800 flessen, en dus doe ik het met de hand. Geen bedrijf immers dat voor dit soort minieme hoeveelheden komt.

Succes, Joep Graler
[email protected]

Lees hier een verslag van een Nederlandse wijnboer.

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 17: April in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juli in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 25: November in Nederland, broeikaseffect?
Lees ook:Verslag uit de Wijngaard 10: December in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>