Rubriek: Duitsland

Voor mensen die van Duitse wijn houden

Speculeren met druiven

Er zijn een aantal gebieden in de wereld waar niet alle rijpe druiven geoogst worden. In Duitsland, Oostenrijk en Canada laat men ieder jaar een fractie druiven hangen, om er uiteindelijk ijswijn van te kunnen maken.

Lees verder...

Oogst 2005 aan Moezel van uitzonderlijke kwaliteit

Schreef ik gisteren nog een algemeen stukje over de Riesling van de Moezel, vandaag nieuws over een specifieke jaargang; 2005. Het jaar 2005 is nog beter dan het recordjaar 2003. Met name de zuurgraad van de wijnen was bij een aantal producenten in dit recordjaar te laag, waardoor de wijnen finesse zouden kunnen missen. Daarom

Lees verder...

Vergeet de non en de zwarte kat

In Nederland hebben de wijnen van de Moezel een nogal dubieus en achterhaald imago. Het beeld van de slobberaars Zeller Schwarzer Katz, met zijn gekromde hoge rug, en de blauwe nonnen van de Liebfraumilch zitten vast in het Hollandse collectieve bewustzijn verankerd. Ook de kermis-wijnglazen met hun dikke groengeribbelde steel achtervolgen de streek nog steeds.

Lees verder...

Speciale Champagne voor de WK

30 euri de fles, maar Lanson denkt in Engeland de voetbalfans te kunnen verleiden tot het drinken van Champagne. Denk ik toch niet. Wel een leuk etiket. Komt hij ook in Nederland op de markt? Weet iemand dat?

Lees verder...

Duitsers willen Reinheitsgebot voor wijn

In de wijnwereld verschuiven langzaam maar zeker de grenzen. Zo was het enkele jaren geleden in Europa nog ondenkbaar om anders dan met houten fusten een vanille- of houtsmaak in de wijn te verkrijgen, maar tegenwoordig worden ook de uit de nieuwe wijnlanden overgewaaide houten chips toegestaan. Deze houten chips worden al heel lang gebruikt

Lees verder...

Trimbach

Als deze naam u iets zegt, dan kent u de Elzas wijnen van Trimbach waarschijnlijk. Uitermate goed aangeschreven, maar ik moet helaas bekennen dat ik ze zelf nog niet gedronken heb. Vanavond had ik het over hen met een vriend die ze erg de lucht in prees en ik geloofde hem: de beste of een

Lees verder...

Wat is blaufränkisch?

Nou, blaufränkisch is een rode druivenras, die voornamelijk in Oostenrijk wordt gebruikt. Hij is ook bekend onder de naam lemberger of limberger. Er wordt goede rose van gemaakt. Wel eens van gehoord? Ik niet namelijk… Lees hier een leuk artikel over blaufr..

Lees verder...

Duitser staan voor lul bij WK Voetbal

De duitse wijnmakers hebben geprobeert de pers te halen door een voetbalteam samen te stellen van wijnmakers. Over de rug van het WK Voetbal in Duitsland natuurlijk. Nou, het is ze gelukt. Alleen het was denk ik niet de bedoeling dat ze nu te boek staan als een stelletje loosers.

Lees verder...

De Duitsers worden kleiner

De flesjes hiernaast zijn 100 ml flesjes van het huis Gunderloch, Duitsland. Erg duur spul, en om het betaalbaar te maken hebben ze het maar in kleine flesjes gedaan, van 100 ml. Bedoeld om in restaurants te verkopen. Nog steeds duur. Wel vet 90+ punten natuurlijk. Lees hier meer.

Lees verder...

Oogstbericht 2005: Duitsland

Na de euforie over het superjaar 2005 voor Bordeaux, beginnen nu dezelfde soort berichten binnen te sijpelen over Duitsland. Lees hier verder.

Lees verder...

Duitse wijn van het jaar

Het Nederlandse Gilde van Sommeliers heeft onlangs geproeft en de beste Duitse wijn gekozen. De eer is dit jaar aan de 1998 Riesling QbA, Niersteiner Pettental, van het WeingutFreiherr Heyl zu Herrnsheim.

Lees verder...

De grootste wijnbeurs van Europe is vlakbij

ProWein in Dusseldorf is net geweest, 26-28 maart, maar als je van wijn houdt – en dat doe jij, anders lees je dit niet – dan is het best de moeite waard om volgend jaar te gaan. Met 40.000 bezoekers, waarvan 10.000 bezoekers van buiten Duitsland komen, is ProWein de grootste wijnbeurs van Europa. Je

Lees verder...

Oostenrijkse wijn in opmars

Wijn uit Oostenrijk is in opmars. Vooral in de Nederlandse horeca. Dat concluderen de Wine Marketeers, die partijdig zijn, want ze verkopen alleen maar Oostenrijkse wijn. Wel een erg interessant artikel over Oostenrijkse wijnen en de spijzen waar ze mee te combineren zijn. En de import van Oostenrijkse wijn in Nederland stijgt met 70% per

Lees verder...