Buiten de Bourgogne is er ook leven voor de Pinot Noir

Als je weg bent van Pinot Noir, maar een beetje klaar bent met altijd maar die Bourgogne, die drie van de tien jaar toch niet te …, nou ja, niet razend spannend is, maar dat wel pretendeert te zijn, waardoor heel veel mensen een bijzonder verwrongen beeld van deze Pinot krijgen omdat ze denken dat hij altijd lekker moet zijn, dan echter, kun je eens verder kijken dan je neus lang is.
Heel ver weg naar Nieuw Zeeland natuurlijk waar je in Central Otago gave exemplaren zult vinden. Op het Noordereiland, in Martinborough echter, zijn er ook beauty’s te vinden. Uit de  Escarpment’s Te Muna Road Vineyard van Larry McKenna bijvoorbeeld waar Raymond Chan een uitgebreid blog over schreef begin deze week.

Wat dichterbij vinden we de opvallende exemplaren van Duitsland in de Ahr. Opvallend, omdat juist het Anbaugebiet Ahr zo noorderlijk l igt. Echter als je hier bent, als je de steile wijngaarden ziet liggen in de beschutting, zich koesterend in de zon, dan begrijp je dat wel.

Ook in Italië heerst er Pinot Noir koorts! De druif schijnt de prins van Trentino Alto Adige te zijn geworden. Het tweetalige gebied met de bergen in het noorden en de heuvels in het zuiden. Waar in Trentino vooral de coöperatie aan de macht is, ligt in Alto Adige de kracht juist bij de kleine individuele boeren. Maar hier in dit twee-eiig landschap worden bijzondere Pinots gemaakt.

En van het restant van de druivenprut maken ze hier een niet mis te verstane grappa.
Enfin, ook hier een helder blog over lezen? Ik vond het op Whine Dharma.

 

 

Lees ook:90+ Pinot Grigio
Lees ook:Wijn uit Collalbo
Lees ook:Goedkope Pinot Noir
Lees ook:Pinot Days in San Francisco: 2005 is een goed jaar voor amerikaanse Pinot
Lees ook:Alto Adige

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>