Winningen, zomaar een plaats aan de Mosel

Vanochtend om 7 uur ging de wekker en begon de derde dag van mijn zoektocht naar bijzondere wijnen in Duitsland. Redelijk bewolkt, maar de Mosel, die in haar eeuwige reis langs het hotel voer, zag ik wel duidelijk traag, langzaam, voorbij stromen. Hotel Moselland was klaarblijkelijk in de 50 jaren wellicht, gebouwd voor reuzen. Immers alles was groot! De kamer, het bed waar ik in geslapen heb (slechts een helft nb), maar ook de badkamer werkelijk reusachtig! Comfortabel? Zeker. Schoon? Absoluut! Gezellig? Mwah…
In ieder geval was ook het ontbijt enorm, de leeftijd van de meeste gasten redelijk hoog, de vriendelijkheid tiptop.

Vanuit het hotel kan men langs de Mosel wandelen, ook fietsen over het aangelegde pad.
Richting dorp zo ging het na het pittige ontbijt.
Winningen is een dorp met een hoog gehalte voor gemeenschapszin. De huizen hebben geen tuinen aan de voorzijde, maar achter liggen de binnenplaatsen – wat vanaf de ‘Weinberge’ heel goed te zien is. De wijnstokken boven het dorp, staan op waanzinnig steile hellingen. Slechts handenarbeid is hier mogelijk. Daar over later meer.

Komisch, tevens bizar haast is de wijze waarop het nieuws door het dorp waart! Als je het niet ziet, niet zelf meemaakt bijna onwerkelijk: het nieuws gaat via luidsprekers door het dorp! Zoals in George Orwell’ s 1984. Echt echt waar! Twee keer per dag spreekt  het ding door het dorp. Met allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden. Hilarisch.
Het dorp kent nog vakwerk, maar in de nieuwste delen gebruiken ze dit niet meer.
Een bezoek in die Altstad van Winningen, leert dat de bewoners ooit grotendeels ‘evangelisch’ waren. Midden in het dorp staat hiervoor het trotse stenen bewijs, de grote witte kerk.

Op zondag 6 mei organiseert  de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz het event “Wein im Schloss” in het Schloss Koblenz. Meer dan 400 wijnen staan klaar om geproefd te worden. Allen wijnen uit de Ahr, Mittelrhein, de Mosel, Nahe, Pfalz en Rheinhessen. Maar liefst  6 wijnmakers uit Winningen staan hierbij. Fries, Rudiger Kröber, Kröber-Röttgerding, Horst Löwenstein en Richard Richter. Wie tijd heeft: doen! Masterclasses, proeverijen van zeldzame Rieslingwijnen en kennismaken met de zeer bevlogen wijnmakers.

Na enkele omzwervingen door het binnenstadje liep ik over de Weinhof in richting van een echte, moderne Vinothek, een uitstekende Winzersekt stond hier al op mij te wachten! Maimai, wat vind ik dat toch een aangename ontvangst. Men vertelde dat in Winningen, van 11-13 mei der Kunsttage Winningen gehouden worden. Een initiatief van het hele dorp wederom! een totale metamorfose, het ontstaan van een grote kunstgalerie waarin 10 kunstenaars hun werk tentoonstellen. Een van de hoogtepunten is straks te vinden in de “steilen Terrassenanlagen des Winninger Uhlen”.
In de Vinothek van Martina und Lothar Kröber hangt een wijnstoktentoonstelling  met  verbijsterende foto’s.

Verderop kwam ik bij Weingut Reinhard & Beate Knebel aan. Uiteraard hebben ook zij  Terrassenweinbau op super steile hellingen. Zeven ha gebruiken ze voor de Riesling, daarnaast een heel klein stukje, verwaarloosbaar weinig voor Weissburgunder. Ook hier een fijne ontvangst. Zondagmorgen of niet, Frau Knebel stond klaar met een overzichtsproeverij van haar topwijnen. Decoratie in het proeflokaal bestaand uit kleine rieten mandjes waar in oktober de door botrytis aangetaste druifjes in terecht komen, na de zorgvuldige pluk. Ook enorme glazen bollen, waar misschien wel vijf of tien liter wijn in zit. “Beerenauslese”, zegt ze met trots! In een andere reuze flacon zit Auslese, de laatste bewaart de TBA (= Trockenbeerenauslese). De prijzen lijken hoog, maar als je de wijn proeft, als je ziet waar de druiven groeien en je je de arbeid kan voorstellen die zwaar en hard is, dan pas begrijp je dit en vind je het volstrekt normaal. Op exact uitgezochte stukjes wijngrond,  waar het kouder is dan  elders in de 7 hectare komt in sommige jaren de Eiswein tot stand. Niet jaarlijks, slechts alleen dan als de omstandigheden het toelaten.

Ook Fries maakt ‘Steillagenweine aus Leidenschaft’. Zoon is er niet, op wijnverkoopreis in Frankrijk, maar vader Fries (78) neemt zorgvuldig en met plezier de honneurs waar. Hij toont ons met liefde de oude wijnkelder waar hij zelf ooit begonnen is.  Twee grote vaten staan links opgesteld. Er kan 1000 liter in, maar ze worden niet meer gebruikt.
In plaats daarvan staan er ongeveer 12 barriques. Humm? Ja, niet voor de riesling maar Fries maakt een fabelhafte spatburgunder. Werkelijk onaards lekker. Ik proefde de barrique gelagerde, nog wat jong, maar wel top en de 2010 rvs. Echt genieten. Voor de kleine jongetjes Fries, staan inmiddels ook de vaten klaar.  De Julian en de Daniel!
Grootvader’s trots!

Als je op zoek wilt naar Terroirwijnen, dan kan ik je verzekeren, dan hoef je niet perse naar  Frankrijk. Je kunt hiervoor simpelweg naar Duitsland rijden. Naar de 550 kilometer lange Mosel, naar het gebied waar hij zich langzaam in de Rijn stort.
De Romeinen begrepen zo’n 2000 jaar geleden al dat het klimaat langs de kronkelende Mosel klasse was voor wijnbouw. Daarna is men nooit meer op gehouden, hier wijnbouw te bedrijven.
Ook zo gecharmeerd van die fijne ranke Riesling? Bezoek dan dit gastvrije gebied op slechts enkele uren van Nederland. Relax en kom tot rust, dichtbij, maar toch zo in een andere wereld dat je je heel ver weg voelt van de waan van alledag!!

Informatie: www.winningen.de

 

 

 

Lees ook:Food Festival in Friesland
Lees ook:Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel
Lees ook:Leisteen en Riesling zetten een MVio aan het denken
Lees ook:Moezel Saar Ruwer wordt Moezel
Lees ook:Nieuwe benaming in Mosel Saar Ruwer

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Winningen, zomaar een plaats aan de Mosel

 1. keukenjonge

  Wat een leuke beschrijving! :-)

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Hoi Kuechenjunge!

  Je bent je Nederlands aan het oefenen! Toll!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>