Asperges met… Weissburgunder uit Saale-Unstrut

Woensdag is wijn-spijsdag op Wijn.blog en Koken.blog; op Koken.blog is het deze week aspergeweek. Dat is een makkie dus, voor mij.

Al decennia worden in de Nederland de wijnen uit de Elzas gepromoot, speciaal bij asperges. Pinot blanc zou dé ideale combinatie zijn. Lang heb ik gedacht dat dat ook de enige mogelijke wijn bij asperges was.

Later bleek echter dat heel veel milde witte wijnen in aanmerking komen. Ik probeerde asperges al met Riesling, Grüner Veltliner, Silvaner en diverse andere druiven. Onlangs hoorde ik zelfs over een droge muskaatwijn (droog als in niet-zoet) bij de asperges.

Maar zo af en toe kom je toch weer terug bij dat oude vertrouwde: de Pinot Blanc, of, als het uit Duitsland komt, de Weissburgunder. Dit Paasweekend at ik in Naumburg, een stadje in de voormalige DDR, een simpel aspergegerecht met romige saus, ham en aardappelen. Erbij kozen we een Weissburgunder van Fröhlich-Hake, één van de veelbelovendste wijnhuizen in het gebied Saale-Unstrut. De echtelieden Fröhlich en Hake hebben sinds 1993 hun bedrijf opgebouwd. Volker Fröhlich kwam daarbij uit een familie waarbij de wijntraditie al in de 19e-eeuw een aanvang nam. Inmiddels bezit Fröhlich-Hake 8 ha. wijngaard en maken ze een mooie reeks witte wijnen en Sekt. 25% van de aanplant is Müller-Thurgau, 25% Weissburgunder. Naast diverse andere witte soorten is er ook nog 10% Dornfelder en 2% Portugieser (beide rood).

Een Weissburgunder van Fröhlich-Hake is slank, elegant, en mineraal. Daarmee komt de wijn overeen met veel andere witte wijnen die ik ter plekke in Saale-Unstrut heb geproefd. En bij de milde, subtiele smaak van asperges combineerde deze slanke wijn uitstekend! Je zult hem niet in Nederland aantreffen. Maar een paar dagen in Naumburg kan ik je van harte aanbevelen!

Lees ook:Wijngebied in 250 woorden: Saale-Unstrut
Lees ook:Wine Blogging Wednesday!
Lees ook:Weissburgunder bij salades met vis of kip
Lees ook:Aspergetijd, help!
Lees ook:Roerbakschotel met asperges en kip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>