Duitsland – Oogst 2006 verrassend geslaagd

Nu de meeste wijnen van de oogst 2006 gebotteld zijn, is gebleken dat he jaar geworden is dat het uiterste gevraagd heeft van de producent. In tal van gebieden kreeg men als gevolg van een stortvloed aan regen in combinatie met relatief hoge temperaturen vlak voor en tijdens de pluk te maken met een explosieve verspreiding van grijze rot. Die voltrok zich met een nooit eerder geziene snelheid. Snel en uitermate selectief plukken was daarom geboden om te redden wat er te redden viel. Opmerkelijk waren en zijn wel de verschillen tussen de diverse regio's. Gebieden als de Pfalz – met behalve gutsende regen eerder ook nog hagelschade – en de Rheingau hadden het bijzonder lastig, terwijl Ahr en Franken juist aardig de regendans konden ontspringen. Zodoende varieert het verlies in opbrengst ten opzichte van 2005 sterk. In het gunstigste geval was er helemaal geen teruggang, in andere gevallen echter een minus tot wel 50%. Tal van Grosse Gewächse uit Erste Lagen zullen in 2006 niet uitgebracht worden.

In kwalitatief opzicht presenteert de oogst zich verrassend geslaagd, al zijn er wel de nodige zwakke wijnen aan te wijzen met een ‘jaargangstoon' die het resultaat is van een onzorgvuldige selectie. Over het algemeen zijn de wijnen  echter zuiver en uitgebalanceerd. In vergelijking met 2005 hebben ze een uitgesproken zuurgraad en goede extractwaarden. Naar verwachting zullen ze zich vrij snel ontwikkelen. De stijl van het jaar is tot op zekere hoogte te vergelijken met die van 2004 en eventueel ook van 2002.

Het kleine volume, met name bij wijnen van basiskwaliteit, komt op een zeer onwelkom moment, nu zowel nationaal als internationaal de vraag naar Duitse wijnen een sterk groeiende tendens vertoont. Deze samenloop van omstandigheden heeft onvermijdelijk geleid tot prijsverhogingen van 10 tot 15%.

Bron: Productschap

Lees ook:Duitsland had lastige oogst
Lees ook:Uitdagende oogst 2011 in Californië en Oregon
Lees ook:Eerste druiven in Europa geoogst
Lees ook:Oogstbericht 2006: Californie: 3 weken te laat
Lees ook:Vroege oogst in Italië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>