Mega veel wijnen op de Megavino

Hoe is het mogelijk? Goede auto, goede navigatie en toch, in de drukte rond Antwerpen….’t ja eigenlijk al voorbij Antwerpen raak ik ‘lost’! Terwijl ik op weg ben naar Megavino, de grote Belgische wijnmanifestatie in Brussel. Palais nr 3. En dat is tevens mijn geluk! Want op de radio hoor ik van de ‘megafiles’ rond Antwerpen en ook op weg naar ‘Bruxelles’!

Welaan, ik verdwaal en mijn mevrouw Navigatie leidt mij over binnenwegen feilloos België door zonder noemenswaardige file of opstoppingsproblemen!

Ben daardoor al om 17.00 uur in op de plaats van bestemming. De Belgische Rai zeg maar. Auto geparkeerd en op zoek naar een wat toonbaar zaakje voor een kopje koffie. Resultaat: ik kom terecht in een onwijs ongezellige hotelbar net links van de beurs. Slechts het nuttigen van een glas mineraalwater is gelukkig genoeg om de tijd tot de beurs opengaat te overbruggen! Goddank.

Wat een grap, als één van de eerste binnen, met mijn officiële VIP-pas, vergeten ze me een glas mee te geven! Ben al de halve beurs over gedrenteld als ik bij ‘Italië’ wat wil gaan proeven en ontdek dat….

Nondedju! Ze doen er bepaald niet makkelijk over om tot het aanreiken van een glas over te gaan! Tot het madammeke dat mij de VIP pas heeft opgespeld, erbij komt en zegt: “a ja he, dat ben ik helemaal vergeten!’

Daar zit ik nu dan weer thuis met mijn ‘megagevulde Megovino’ tas. Als ik deze uitpak, kom ik van alles tegen.Wat te denken van het thema van het gastland Oostenrijk: ‘7elementen van Uniekheid’! Het klimaat, het land, de cultuur, de mensen, het respect voor de natuur, de combinaties tussen wijn en gerechten en natuurlijk de druiven! Ik noem er enkele: de grüner veltliner, de zierfandler, welschriesling, de blaufränkisch, de zweigelt. Allemaal aanwezig natuurlijk. Overigens was de Oostenrijkse Weinkönigin ook aanwezig. Zij mocht als een koningin betaamt de beurs officieel openen door het doorknippen van het lint!

Ik ontmoet reuzeleuke wijnboeren daar. Één moet er zo lachen, omdat ik alleen maar wit wil drinken. Hij heeft helaas  alleen rood bij zich in de kraam… Velen hebben wel voet aan de grond in België, maar nog geen importeur in Nederland. Ik proef veel, verschillend van kwaliteit. Bij Topf bijvoorbeeld, proef ik alle stapjes Grüner Veltliner, de Reserve bevalt me: Grüner Veltliner  Offerberg Kamptal DAC reserve. Sta ook bij de ‘bar’ van Lydia en Guy Janssens. Zij begonnen na hun ‘pensioen’  een tweede leven in de wijn! Ze verkochten hun bedrijf, wonen nu half in België (zo gezellig voor de kleinkinderen!) en half in hun tweede huis in Oostenrijk! Maar ja, je bent ondernemer of je bent het niet. Dus er kwam weer een nieuw bedrijf en nu zijn ze daar zo druk mee, dat je het  echt geen speeltje kunt noemen! Begin November presenteren zij zich nogmaals, maar dan in Restaurant Bärgli in Kessel.

Ik proef hier de Rotgipfer Flamming, van de zandige leemgronden uit de Thermenregion. Met ‘klassischer Ausbau im Stahltank’  zoals dat zo mooi heet. Of te wel geen hout gezien tijdens de vergisting, alleen roestvrijstaal. Door de vergisting op lage temperatuur uit te voeren is er lang contact met de gist! Dat resulteert in een krachtige wijn. Exotische aroma’s, maar wel strak droog.

 

Bij de ‘Boekenstand’ abonneer ik mij op het blad VINO! Deze heb ik nog niet maandelijks over de vloer. Als dank ontvang ik een fles wijn (cabernet) en een prachtige uitgave Vinum met alles over de Megavino!

 

Tschida is ook  aanwezig met een serie zoet. Hoe kan het ook anders als je “sweet winemaker of the year” bent geworden. Dat niet één jaar, maar in 2010, 2011 en 2012  Het bedrijf in Illmitz Burgenland, bij de Neusiedlersee, heeft hier ongeveer 25 ha tot zijn beschikking voor de verbouw van  bijvoorbeeld welschriesling, chardonnay, sämling, maar  het is niet alleen voor zoet en wit, er worden ook blauwe druiven verbouwd. Namelijk cabernet sauvignon en zweigelt.

 

Ik win ook wat! Bij een stand moet ik uit de  box ‘nez du vin’  drie geuren ruiken. Ik krijg vanilla, rokerig aroma en aardbei! Pats. Er bovenop, dit doet me goed. Bovendien krijg ik de libellepocket over scampi’s en nog een ‘njam’! Never heard of. Maar de honderd beste restaurants van Europa staan er in.

 

 

 

 

 

Welaan, ik houd me lang op bij alle Italianen die er staan en heb een leuke conversatie met een van de wijnmakers uit het Aostadal. Valle d’Aosta. Waar ze ook nebbiolo verbouwen! ‘t Ja, zo tegen Piemonte aan is dat ook wel logisch. Niet alleen voor de wijnen, maar ook voor de Alpen, de Monta Rosa, het bergwandelen, wil ik hier graag weer eens naar toe.

 

Kortom, er is heel veel te zien, te proeven, te beleven! Naast alle wereldwijnen staan er kaasmakers, er is olijfolie, charcuterie en er is ook de BIB-Cooler!
De BIB-Cooler is een vernuftig systeem dat gebaseerd is op de oudheid en in staat is de bag-in-box op een goede manier te koelen!
Het zijn terracotta boxen, die je voor het gebruik in water dompelt! Vervolgens zet je hier een gekoelde bib in! En het systeem houdt de bib ruim 5 uur koud! Het ziet er prachtig uit. Ik proef hier Monbazillac met een toastje ganzelever…. Perfect! Revival van de terracotta.

 

Mocht je nog naar de beurs willen? Dat kan tot en met maandag 22 oktober! Door de enorme diversiteit, wijnen van de hele wereld, vind ik het een aanrader en makkelijk te bereiken. Ruim twee uur sturen. Dat is toch prima te doen.
Wel alles uitspugen dan hè!

 

 

 

 

Lees ook:Overzichtsproeverij wijnen groupe LFE
Lees ook:Wijnbar zonder wijnkaart in het Antwerpse
Lees ook:Winkel met Belgische wijnen geopend
Lees ook:Vakantiebeurs Sardinië in Ede
Lees ook:Geproefd: alcoholvrije wijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>