De eigenzinnige Zinfandel

De Zinfandel levert prachtige fruitige wijnen op. De druif is met name terug te vinden in Californië, maar is ook in Zuid Afrika en Australië aangeplant.

De Zinfandel is familie van de Primitivo die in Italië eveneens voor volle en gecorseerde wijnen zorgt.
In Californië is de Zinfandel de probleemjongen onder de aangeplante druiven.

Eén van de grootste uitdagingen vormt het verschil in rijpheid van de verschillende druiven. Zelfs binnen een druiventros hangen groene- rijpe- en overrijpe druiven gebroederlijk naast elkaar. Daarnaast kan de wijn het ene jaar een makkelijk drinkbare fruitige wijn opleveren, en het andere jaar bijna bombastisch vol van smaak zijn, met zware tannines en een alcoholpercentage van over de 15 %. Door dit grillige karakter is het dan ook moeilijker voor individuele producenten om door de jaren heen een echte herkenbare stijl te maken. Toch heeft de druif meestal duidelijke fruittonen van framboos, bramen en zwarte bessen. Verdieping in de smaak brengen tonen als pruim, kers, specerijen en peper. Een bewaarwijn is de Zinfandel niet; het beste kan de wijn binnen enkele jaren na botteling gedronken worden. Langer bewaren zorgt voor het verdwijnen van de fruitigheid en de opkomst van een aardser karakter.

Lees ook:Bonterra’s Zinfandel!
Lees ook:6000 Zinfandel fans
Lees ook:De wereldreis van de Chardonnay
Lees ook:Chardonnay 100 jaar in VS
Lees ook:De Merlot Cultuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>