Puntenwaarderingssystemen voor wijn

Magister Vini in opleiding

Wat een gedoe zeg, dat opleidingstraject voor Magister Vini, meine Güte, (net terug uit Duitsland ). Niet dat ik kan zeggen dat het vervelend is, of saai, of vreselijk, helemaal niet! Integendeel, ik vind het zeer plezierig in dit mannenwereldje, waar ik, hoewel dat natuurlijk wel zo lijkt, niet de enige ben die nogal eens enorm uit de bocht schiet, door het ijs zakt of nog zich nog net aan het zwemhengeltje van FJ omhoog kan trekken.

Iedere maandag als ik door ‘de Domeinen’ rijd op weg naar Maarn, bedenk ik vast waar het nu weer mis zal gaan. Met een glimlach denk ik terug aan het gezicht van Karel de Graaf op het moment dat ik zijn (top)Bourgogne een beetje te ‘overdetop’ vond! Of die andere keer dat iemand (nee, ik was het niet!) drie Médocs vol overtuiging in de, wat was het ook alweer …. Volnay plaatste?

Mijn laatste klasse-actie was bij het beoordelen van drie rode wijnen uit dezelfde streek en hetzelfde oogstjaar. Ik zette op een schaal van 1 – 20 in op 10 waar de rest voorzichtig startte met 15!  Goddank had ik wel in een opbouw voorzien!

Met een wijnbeoordelingssysteem kan een wijndeskundige/wijnbeoordelaar – zoals een oenoloog, wijncriticus of sommelier – kenmerken van een bepaalde wijn verzamelen, beschrijven, classificeren en vervolgens er een waardeoordeel over vellen ten behoeve van de markt.  Het classificeren van wijn naar smaakbeleving middels een wijnbeoordelingssysteem, is daarom iets anders dan het classificeren van wijn door middel van herkomstbenamingen en andere gestelde wettelijke eisen.  (bron:Wikipedia)

Het 20-puntensysteem is een Frans systeem, waarbij je je baseert op de professionele proefnotitie die je gemaakt hebt. Er is nog een ander systeem dat hier veel op lijkt.

Deze notities die je maakt, corresponderen weer met punten. De punten die je geeft voor de verschillende onderdelen kleur, helderheid etcetera tel je bij elkaar op en de uitkomst is het eindcijfer.  Zo! Ja, kijk, nu weet ik dat voor de volgende keer, maar ik kom uit de educatieve hoek, de schrijvershoek en de hoek waar de smaakstijlen vallen!  Dit was mij even ontgaan…:(

Voor beide 20-puntensystemen geldt dat een wijn met een score van 10 punten of minder wordt beschouwd als niet in orde. Tussen 10 en 12 punten, niet bevredigend. Van 12 tot 14 punten wordt zij als goed beschouwd en tussen 14 en 16 punten als zeer goed. Vanaf 16 punten spreekt men van echt mooie wijnen en vanaf 18 punten van topkwaliteit. Even voor de duidelijkheid, in de glazen zat respectievelijk: Saint Estèphe, Margaux en nog een Margaux!
‘t Ja, ik ben alleen maar  Pauillac gewend.

Helaas hebben we het onderdeel witte wijn afgesloten! Jammer, ik ben veel beter in wit dan in rood. Misschien is dat herkenbaar? Gamay en Shiraz ja, okay, prima! Gaat lukken.

Totdat je een Chateau uit de Beaujolais krijgt waarbij de wijn zo atypisch is, doordat ze hier oa met Bourgognegist werken, om bewust het snoepjesfruit op de achtergrond te houden en tannines toe te staan. Of je proeft de laatste wijnen van de ochtend en de oplossing van de casus is een Haut-Médoc uit 2005, een Brunello uit 2004 en een Mas de Daumas Gassac uit 1986 met tot slot Saint-Chinian uit 2000. Nou, de casus zal ik maar weglaten, maar dat het onbeschrijflijk lastig is, dat  moge duidelijk zijn!
Voor de volgende keer ga ik me nog beter voorbereiden, neem ik me zoals altijd voor. Dan hebben we een gastcollege van Tjitske Brouwer. Ik verdiep me dus nu al in alle mogelijke aspecten over biologische geteelde druiven, biologische wijnen, Skal en Demeter. Van te voren ga ik de verschillen tussen biologisch, duurzaam en maatschappelijk verantwoord maar vast bij de kop pakken en ik ga natuurlijk heel veel biologisch rood bestellen, proeven en drinken….

‘t Ja, ik heb er  nu al zin in!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Pinot Noir proefnotities van Wine Spectator
Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?
Lees ook:Riesling – Rheinhessen
Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Kwaliteit Nederlandse wijn gaat omhoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>