Wijnen uit de Piemonte /2

Misschien leest u dit vanochtend bij het ontbijt, of bij de koffie. Het maakt ook niet uit. Het tweede deel van het dubbelinterview over de warmbloedige, maar ook strak-frisse wijnen uit het Italiaanse Piemonte wordt geheel ingevuld door Iris Duthler en haar bedrijf Piemonte Wijnen! Naast het gezin, runt ze haar wijnimportbedrijf waarvoor ze met grote regelmaat en veel plezier afreist naar Italië.

Iris Duthler over haar liefde voor de Piemontese wijnen

Hoe en wanneer is de wijnliefde ontstaan?

“Een gemiddelde wijnliefde was er altijd al, maar de grote liefde voor wijn kwam tegelijk met die voor Piemonte. Het is begonnen in 2007, toen we er voor het eerst naar toe gingen. Zulke prachtige wijnen en relatief zo onbekend. Ik had het geluk om ze allemaal te kunnen proeven, te kunnen drinken! Van mooie Spumante, Chardonnay en Arneis tot Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Moscato, Brachetto, Barolo, Barbaresco en ga zo nog maar even door… “

Was er direct een passie voor Italie, voor Piemonte?
“Ja, die was er wel. Maar ik had bij mijn eerste bezoek aan Piemonte natuurlijk nog geen idee waar het toe zou leiden. Ik had nooit gedacht dat ik zo vaak op één plek terug zou komen. De mensen in de Alta Langa (hoge Langhe, waar ons huis is) zijn oprecht en vriendelijk, de natuur is mooi, de lucht is schoon en het klimaat is prettig. En de producten natuurlijk zoals de wijn, de hazelnoten, truffels, wild, groenten en fruit. Ze zijn puur en fantastisch van smaak.”

Hoe ging dat pad, wat je gelopen hebt om tot importeur te komen.
“Ik heb als eerste gezocht naar een wijnhuis met een breed assortiment. Wijnen van hoge kwaliteit, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit heb ik gevonden bij het wijnhuis Francone, in Neive, Barbaresco. De familie Francone kende ik al uit eerdere bezoeken. In Nederland ben ik begonnen door op gerenommeerde wijnhandels en  restaurants af te stappen. Zij waren ook erg onder de indruk van de wijnen.”

Waarom wijnen importeren, je hebt twee kinderen, daar heb je je handen vol aan, je man is vaak weg, hoe combiner je dat?
“Wijn is een mooi product om mee te werken. Voor mij is het goed te combineren met mijn gezin. Ik kan mijn eigen tijd indelen en prima vanuit huis werken.”

Waarom een huis in Piemonte?
We hebben het zelf gebouwd. Ik kan niet zo goed stil zitten, dus met de wijn en het huis heb ik altijd iets te doen op vakantie.”

Heb je daarnaast ook nog andere favoriete reisbestemmingen op de wereldbol?
”Ja hoor, ik vind ieder land interessant. Dus naast Piemonte blijf ik graag andere steden of landen ontdekken.”

Doe je alles alleen in Piemonte Wijnen?
“Nee, ik werk juist zoveel mogelijk samen met verschillende mensen. Dat houdt het werk inspirerend en afwisselend. Maar de beslissingen neem ik wel zelf.”

Zou je kunnen leven van Piemonte wijnen als je er volwaardig tijd in zou kunnen steken?
Over het algemeen wel, al zijn de periodes grillig. Het tweede en het laatste kwartaal van een jaar zijn het drukst, de andere twee kwartalen zijn meestal wat rustiger. Maar gelukkig heb ik ook nog wat andere inkomsten.”

Wat is je lievelingswijn wit of rood?
“Mijn lievelingswijn is Barbaresco, de koningin der wijnen. Vanwege haar complexiteit en soepelheid. Ik vind dat ze minstens net zoveel aandacht zou moeten krijgen als de koningswijn Barolo. Mijn favoriete Barbaresco’s zijn die van Antichi Poderi dei Gallina (Neive) en van Giuseppe Cortese.”

Wat is je lievelingsgerecht?
Een mooie stoofschotel met Barbaresco bij restaurant Osteria del Brutto Anatroccolo (het lelijke eendje) in Pezzolo. 

Zou je voorgoed in de Piemonte willen wonen? Zelf wijn willen maken?
“Soms denk ik inderdaad: ik ga hier niet meer weg. Er is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Heerlijk eten, prachtige wijn, schone lucht en geen stress. Qua wijn en druiven zou ik het mezelf niet te ingewikkeld maken. Een mooie Dolcetto of Barbera die iedere dag gedronken kan worden. Voor Barolo en Barbaresco ga ik het liefst naar de families toe die het al generaties lang doen.”

Welke wijnen kopen de mensen het meest van je.
“Dat is erg verschillend. Ik heb inmiddels best een groot assortiment en eigenlijk worden alle wijnen goed verkocht. We gaan nu weer richting Kerst. Dan verkoop ik veel Magnumflessen Barbera of Barolo in een stoere houten kist. Bedrijven zetten deze in als relatiegeschenk. Het maakt echt indruk.”

Doe je veel proeverijen, beurzen,stands, kortom  doe je veel aan communicatie, promotie, presentatie.
“Ja, ik geef regelmatig proeverijen. Bijvoorbeeld bij Buyyourwine in Soest, of bij bedrijven en particulieren op locatie. Verder doe ik niet zoveel aan promotie. Mijn klanten zorgen gelukkig voor genoeg herhaal aankopen en voor goede reclame.”

Tot slot Iris, hoe vinden je kinderen deze uit de hand gelopen wijnhobby. Moeten ze altijd mee als je man en jij op bezoek gaan bij wijnboeren?
“j
azeker!  Als we samen op vakantie zijn, gaan de kinderen gewoon mee. Ze zijn het gewend, ze weten niet beter en bovendien worden ze daar altijd verwend want de Italianen zijn dol op kinderen.”

Aldus Iris, die aankomende 21 oktober  weer paraat is met haar wijnen bij de grote overzichtswijnproeverij van BuyYourWine in Soest, welke twee maal per jaar gehouden wordt. In het voor – en in het najaar!

 

Lees ook:Soep en wijn, hoe kan dat?
Lees ook:Piemonte, het onontdekte paradijs
Lees ook:Piemonte naar ieders smaak
Lees ook:Nebbiolo, de koning van Piemonte
Lees ook:Barbaresco wijnmaker Angelo Rocca omgekomen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijnen uit de Piemonte /2

  1. Elisabeth Bertrand

    Op 13 November neemt er trouwens een leuk evenement plaats ‘Barolo & Friends’ in Autoworld in Brussel met wijnproeven en een uitgebreide degustatie van specialiteiten uit de regio Piemonte.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>