Spaans – Nederlandse wijnmagie

 

Een lang zomerinterview voor de vakantie begint! Lekker zonnig Spaans! Het leest heerlijk weg, de wijnen zijn een aanrader! De wijnen van “Vinos la Bodega” uit Haren (Groningen!). VInd je dat te ver? Ze hebben een uitstekende wijnwebshop. Ik kwam de ondernemers ooit een keer tegen op een proeverij in ‘Haagse kringen’! We hadden meteen een klik en op mijn vraag of ze het laatste interview voor de zomer wilden invullen op het Wijn.blog.nl, antwoorden ze direct heel positief. Veel leesplezier.

 Nieuwsgierig! Hoe kennen jullie elkaar?

Een Olympisch jaar voor Barcelona werd een speciaal jaar voor ons beiden. Een Nederlandse jongen als expatriate voor een Nederlands bedrijf en een Spaanse schone als psychologiestudente kwamen elkaar tegen in een groep ondernemende jonge Spanjaarden. Elk weekend erop uit, elk weekend genieten van zon, zee, bergen, eten, drinken, sporten en natuurlijk Barcelona. Tja dan ontstaat er vanzelf een soort Magie.

 

Wanneer ontstond de ambitie een eigen wijnonderneming te starten?

Vinos la Bodega is in tegenstelling tot veel wijnwinkels niet ontstaan uit liefde voor wijn, liefde voor Spanje en niet uit interesse in wijn. Het is ontstaan uit een pure mediterrane PASSIE voor de overheerlijke dingen die Spanje te bieden heeft: wijn, eten, genieten, ontdekken, leven en vooral beleven.

Deze passie heb je in je en borrelt naar boven, dan komt het moment dat je passie omzet in missie. Als je eenmaal Spanje kent en dan bedoelen we niet Lloret de Mar, Benidorm, Ibiza of Torremolinos dan wordt je bevangen met een bewondering voor de Spaanse levenskunstenaars, die in elke streek weer andere gewoontes tot kunst weten te verheven. En op een of andere manier weten Spanjaarden het altijd vorm te geven rondom eten,  familie, vrienden en genieten. De nuance? In Spanje werken de mensen om te leven, in Nederland leven de mensen om te werken. In Nederland wordt gegeten om 18.00 uur omdat het 18.00 uur is. In Spanje eet men ergens tussen 20.00 en 23.00 uur en laat de eetlust bepalen wanneer het tijdstip is aangebroken om ter tafel te gaan. Men leeft er naar toe! In het weekend altijd bij en met vrienden uitgebreid samenzijn met uiteraard eten en Cava! Die kunst om van het leven te genieten verstaan de Spanjaarden, aan ons de uitdaging om het over te brengen in het vaak wat Calvinistische Nederland. Genieten mag weer! Een typisch Nederlands ingestoken gevleugelde uitspraak is: het leven is te kort om goedkope wijn te drinken. Wij maken er liever van: het leven is te mooi om niet van goede wijn te genieten.

We merken uit de reacties dat onze passie aanstekelijk werkt en dat ziet zich vertaald in een alsmaar groeiend klantenbestand.

 

Praktisch! Hoeveel tijd besteden jullie samen of apart aan de webshop, de proeverijen, het voorbereiden?

Vinos la Bodega is inmiddels een full time bedrijf geworden, 24/7 bereikbaar en via de nieuwe website inclusief webwinkel toegankelijk voor heel Nederland. Het komt regelmatig voor dat er zelfs op zondagochtend contact wordt opgenomen. ‘Ik heb vanmiddag een feestje en ben vergeten om wijn te kopen’ of ‘ik moet nog een geschenk hebben voor een verjaardag vanavond’.   Wij staan altijd klaar.
Wat is het leukste om te doen?

Alles wat met onze wijnen te maken heeft is leuk om te doen. Van het zien genieten van mensen die onze wijnen proeven tot en met het intensieve en fantastische contact met de bodegas in Spanje. En laten we eerlijk zijn; mensen die iets met wijn hebben zijn over het algemeen aangename mensen, levenskunstenaars, genieters en hebben een bepaalde ‘fruitigheid’ over zich. Als je het over wijn hebt, dan heb je het over de leuke momenten van het leven en dus kom je automatisch in een positieve conversatie terecht. Dat is aan ons zeer wel besteed! Het mooiste wat er is, dat zijn de gezichten van mensen die we gepresenteerd krijgen bij de eerste slok. De verbaasde blik als van een jong kind dat z’n eerste chocolaatje in de mond stopt. Eén van de schitterende bijwerkingen is ook het feit dat je mensen ziet veranderen van gewone wijndrinker tot wijnliefhebber en het geïnteresseerd raken in wijn. Mensen raken besmet door de virale inwerking van onze wijnpassie en laten ons weten dat ze vanaf nu op een hele andere manier tegen wijn aankijken. Op een wijnproeverij van Vinos la Bodega wordt dan ook heel veel verteld over, achtergronden en omstandigheden, de fabrikant en natuurlijk de wijn zelf. Maar dan wel op een ook voor leken begrijpelijke wijze. Zowel wijnkenners als ook ‘wijnbeginners’ gaan naar huis met het gevoel een stukje ‘rijker’ te zijn geworden op het gebied van Spaanse wijnen.

 

 Markt! Wie  behoort tot jullie doelgroep. Wie zien jullie graag als klant?

Daar waar Vinos la Bodega zich in het begin vooral richtte op directe verkoop aan particulieren zijn de pijlen inmiddels ook gericht op de betere restaurants en andere zakelijke afnemers. Ook de betere delicatessenwinkels en wijnwinkels behoren tot de beoogde klantengroep. Ondanks dat de wijnen waar we mee gestart zijn in het begin vooral voor de echte wijnliefhebbers zijn bedoeld is het assortiment inmiddels dusdanig verbreed dat we wijnen voor zowel echte genieters als ook voor de ‘gewone’ wijndrinker hebben.

 

Veel vaste klanten?

Het overgrote deel van onze klanten zijn vaste klanten. Daarbij zitten een flink aantal die de Spaanse wijnen echt hebben leren waarderen. Tussen de klanten zitten echte wijnkenners, vinologen, wijnexperts en zelfs leraren van de wijnacademie. Dat zijn toch mensen die echt verstand van wijn hebben en die heel veel wijnen kennen. Een fantastisch compliment voor ons bedrijf, maar een nog veel mooier compliment voor onze wijnen en de bodegas die ze maken. Er zijn zelfs klanten die totdat ze onze wijnen leerden kennen uitgesproken ‘francofiel’ waren. Er is een wereld voor ze open gegaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we iedereen aan de Spaanse wijn willen of kunnen krijgen. Elk wijnland heeft natuurlijk zijn eigen mooie producten, maar als je kijkt naar de cijfers m.b.t. consumptie in Nederland per wijnland hebben de Spaanse wijnen in Nederland nog een spannende toekomst voor zich en is een veel ruimte voor groei.

 

Wat zijn de lekkerste wijnen?

Net zoals over je eigen kinderen geen voorkeur uitspreekt, zo praten we ook over ‘onze’ wijnen. Elke wijn uit ons assortiment is speciaal, want elke wijn vertelt zijn eigen verhaal. En juist dat verhaal maakt de wijn speciaal. Of het nu een goedkopere of zeer exclusieve wijn betreft. Als je de mensen van de bodega spreekt, elke wijn heeft een speciale plek in hun hart. Het verhaal wordt alleen nog maar uitgebreider zeker als een wijn met liefde is gemaakt en gedurende langere tijd is grootgebracht in de bodega. En dan hebben we inmiddels een aantal hele mooie parels ontdekt. Topwijnen uit de Priorat en Montsant, extreem fraaie Rioja’s, ongelooflijk mooie Albariños, fantastische Ribera del Duero wijnen, schitterende Rueda’s, verrassende Empordá’s, unieke Somontano, Toro of Bierzo wijnen. Van jong, crianza, reserva en Gran Reserva tot ongelooflijke en unieke Auteurswijnen (Vinos de Autor). Absolute Pronkstukken met een hoofdletter P uit diverse streken van Spanje, te veel en te mooi om op te noemen. Te mooi? Je zult ze echt moeten proeven, beleven om te ervaren hoe heerlijk Spaanse wijnen kunnen zijn. Sommige wijnen laten zich eenvoudigweg niet met de pen beschrijven.

 

Naar welk gebieden gaat jullie liefde, voorkeur uit?

Vinos la Bodega heeft een steeds breder wordend assortiment aan Spaanse wijnen en Cava’s uit verschillende streken van Spanje. Als je de Spaanse wijngebieden bekijkt dan valt op dat ten noorden van de lijn Madrid-Valencia over het algemeen de bodegas meer insteken op kwaliteit dan op kwantiteit. Dat zijn dan ook de gebieden van Vinos la Bodega. In de noordelijke gebieden vindt verhoudingsgewijs zeker ook als gevolg van terroir omstandigheden nog vaak handmatige pluk plaats en zijn er vele vooral kleine familiebedrijven in soms verborgen valleien die de mooiste wijnen weten te maken. In een aantal gevallen al generaties lang. Vinos la Bodega is gezegend met een aantal prachtige en kleurrijke leveranciers wat dat betreft. Maar ook in andere gebieden zijn er nog vele onontdekte schatten, wat een heerlijk vooruitzicht!

 

Importeren jullie alles zelf? Hoe doe je dat? Hoe benader je de wijnboer. Het gemak is natuurlijk de taal, maar hoe weet je wie goed is.

Vinos la Bodega importeert alle wijnen rechtstreeks zelf. In het begin is dat een enorme uitdaging en is kennis en ervaring van internationale logistiek, import en douane voorschriften een must. Vinos la Bodega heeft die kennis en ervaring in eigen huis. Omdat we zo thuis zijn in Spanje kunnen we locaal in Spanje zaken goed regelen en dat geeft ons een zeer goede uitgangspositie om wijnen naar Nederland te halen. Wijnen bijvoorbeeld die anders vanwege de kleinschaligheid van de bodega voor Nederland onbekend zouden blijven. Wijnen soms ook die twee dorpen verderop al onbekend zijn. Vinos la Bodega heeft wat dat betreft zeer goede logistieke mogelijkheden om ook andere wijnbedrijven in Nederland te voorzien van fraaie wijnen. We spreken niet alleen Spaans, we spreken de cultuur van Spanje. Het lijkt een nuance maar dat is het niet. Het stelt ons in staat om echt een vertrouwensrelatie met de bodegas op te bouwen. We worden beschouwd als één van de familie. We horen dat ook alle ins en outs en met name het complete verhaal achter de wijnen. En het is juist dat verhaal dat maakt dat elke wijn speciaal wordt. Zonder het verhaal is een fles wijn al snel niet meer dan één van de vele flessen met alcoholhoudende gegist druivensap in het schap.

 

‘t Ja, tot slot, willen jullie zelf nog iets kwijt?

Informatie.

Elke wijn van Vinos la Bodega die wordt geleverd, wordt vergezeld van een wijninformatiekaart. Op de informatiekaart staat het verhaal van de wijn. Van achtergrondinformatie over de bodega, de terroir, het klimaat en de druiven tot en met indicaties voor het optimaal genieten van de wijn.

 Biologisch

Een ander verhaal zijn nog de steeds meer in opkomst zijnde en aandacht verdienende biologische of organische wijnen. Vinos la Bodega heeft een aantal hele fraaie biologische wijnen in het assortiment. Van een schitterende biologische Toro, Verdejo tot een 0,0 Sulfiet wijn uit de Rioja. En allemaal met een fantastisch verhaal.

 Kennis

Vinos la Bodega is niet zomaar een bedrijf dat wijnen importeert. Het is een bedrijf met  binnen afzienbare tijd een eigen Spaanse vinologe in huis en een bedrijf met  uitgebreide ervaring en kennis van internationaal zaken doen in en met Spanje. Een waardevolle combinatie.

 Passie

Als je zoveel mooie dingen meemaakt met Spanje en Spaanse wijn, dan wil je die het liefst delen. Mooie wijnen, mooie anekdotes en mooie achtergrondverhalen. Op de website van Vinos la Bodega staat dan ook naast veel informatie over de wijnen een complete wiki met heel veel informatie over o.a. Spanje, wijnbouwgeschiedenis, wijnen drinken, genieten en serveren, druiven, wijngebieden in Spanje, wijnaccessoires en nog veel meer.
Vinos la Bodega
www.vinoslabodega.nl

 

 

Lees ook:Spaans merk alcoholvrije wijn in Nederland
Lees ook:Winnaar Spaanse etalagewedstrijd bekend
Lees ook:DRIEDELIGE SPAANSE WIJNCURSUS GROOT SUCCES
Lees ook:Sherry is uit
Lees ook:Meer weten over cava en solera?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spaans – Nederlandse wijnmagie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>