Bij koninklijk besluit

15-11-2008: Imperial Wijnkoperij is door Nikolaas Klei uitverkozen tot een van de beste 11 wijnhandels van Nederland!

Zomaar een van de berichtjes die ik tegenkom in mijn speurtocht naar Imperialwijnen, naar Regina Meij.

Regina Meij als eigenaar van Imperial Wijnkoperij te den Dolder wil ik namelijk interviewen voor de zaterdageditie van het blog. Als ik haar benader, schakelt ze snel en we kunnen meteen de volgende dag rond de tafel! Prima.

Een zakelijk ingericht kantoor! Een prachtige foto trekt meteen mijn aandacht: Regina met haar  tweelingzonen in luier op de arm in een ondergrondse proefkelder! Magnifieke foto, waar alles klopt. De kleuren, de babyboys, de uitstraling.

Dat is ook meteen de typering voor de kwaliteit van Imperial Wijnen! Alles moet  beter dan goed zijn. Ieder detail tot in de finesse. De wijnboer, zijn druiven, de uiteindelijke wijn, maar ook de horeca die de wijnen afneemt en het product verder in de markt zet.

“Imperial”  is het bruggetje naar het keizerlijke product uit Oostenrijk en inmiddels aanpalende landen zoals Hongarije en Duitsland, waar Regina regeert met inzicht en kwaliteitsbewustzijn op hoog niveau. Imperial is ook de verwijzing naar het prachtige in 1873 verrezen luxueuze  Imperial uit Wenen, waar zij haar huwelijksnacht doorbracht.

Een pakkende naam, maar niet te Duits. Bewust zo gekozen.

1995 zag Imperial Wijnkoperij het licht, eerst gesetteld in Voorburg, maar na een jaar voorgoed in Den Dolder, een klein plaatsje op de Utrechtse Heuvelrug.

Ontstaan uit een behoefte naar een eigen onderneming voor de technische geschoolde projectmanager van Shell, Regina Meij. Uitgezonden naar Wenen ontdekt zij daar de magie van de wijn. Waar ze eerst misschien een biertje drinkt, drinkt ze nu steeds vaker een glas wijn. Elke week leest ze het Weekeinde-interview in “Die Presse”,  een Oostenrijks dagblad.  Zo ontdekt ze de ene na de andere interessante wijnmaker dankzij deze krant. Vaak rijden zij en haar man er dan eens naar toe, bezoeken de wijngaard en de wijngaardenier en steeds vaker gaat ze zich in die specifieke wijnen verdiepen. Haar kennis groeit in alle opzichten! Van het land, de regio, de druiven, de wijnen en ze vindt het steeds leuker.

Naarmate ze zich meer verdiept in de wijn, haar kennis toeneemt, gaat ze zich ook werkelijk scholen in de theorie van de wijn. Ze volgt in Rust (Oostenrijk) de opleidingen van de WSET waarbij ze wel de training doet, maar uiteindelijk niet opgaat voor het Diplom-examen. Immers, ze is druk bezig een business in de lucht te krijgen, dat kost alle mogelijke  tijd van de wereld!

Bijzonder is haar enorme snelle opkomst als wijnimporteur in Nederland. Zelf zegt ze hierover: “ja, ik kwam op de juiste momenten, de juiste mensen tegen!” ( Alois Krachter o.a. ) Maar dat lijkt mij te simpel. Gedrevenheid moet hier een grote rol  in gespeeld hebben. Anders nodig je niet op je eerste proeverij alle topsommeliers van Nederland uit. Anders wordt je niet door Hubrecht Duijker al na drie jaar Wijnkoper van het jaar genoemd in zijn column in het Financieel Dagblad.

Anders heb je niet een vermelding van “De beste witte wijn van het jaar”  in Jan van Lissum’s Proefschrift in nb 1995!

Inmiddels zijn we ruim 17 jaar verder en is de Wijninkoperij van Regina een begrip in Nederland. De klanten weten haar te vinden, zij weet de klanten te boeien. Niet meer alleen met goede Oostenrijkse wijnen, maar ook door prachtig Duits, waar de deskundigheid en kennis van Duitse wijnen van Albert de Jong zeer goed van pas komt. Maar ook Hongarije en  een bijzonder wijngoed uit Zwitserland, (met een Pinot Noir  en een Chardonnay) zijn terug te vinden in het assortiment.

De horeca, de top van de piramide, heeft de wijnkoperij nooit de rug toegekeerd, veel van deze fonkelende wijnen zijn terug te vinden in de beste bedrijven van Nederland.
Maar ook de gewone wijnman /vrouw wordt niet vergeten. Verschillende wijnen van Imperial zijn te koop bij de wijnhandel.

Een wijnprodukt waarvan Regina zegt:
“De mensen moeten blind een wijn van Imperial Wijnkoperij kunnen kopen! Deze zal altijd voor de volle 100% aan mijn criteria voldoen!”

 

Lees ook:Topwijnmaker uit Spanje komt naar Epe
Lees ook:Een tipje van de sluier over de Winterproeverij van Perswijn
Lees ook:Vierde Italiaanse Sommelier cursus 2012
Lees ook:Vertrek van Nico McGough Résidence Wijnen en Wijnkoperij De Gouden Ton
Lees ook:Wine & Music avond in Amsterdam by Viniers

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bij koninklijk besluit

  1. Pingback: Veel nieuws op het wijn.blog | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>