Olioliva, Italiaanser kan het bijna niet

Stipt om 10.30 uur reden Tim en ik vanaf afzonderlijke aanrijroutes de met grindstenen bedekte parkeerplaats tegenover Restaurant de Lage Vuursche op.

Hier hadden we afgesproken voor het interview over Olioliva.  De Nederlandse alleenspeler op de markt voor olijfolie met de loepzuivere olie van Fattoria Bernardini.

Nu is Olioliva absoluut niet alleen olijfolie, maar daarover straks wat meer.

Het  knusse tafeltje voor het raam in  de herberg was nog niet bezet.

‘t Ja, Tim, hoe is het allemaal begonnen….?

Tim is een familieman. Dat blijkt uit alles. Hoe hij vertelt over zijn zoontje Paul,  in zijn hart zou hij het  geweldig vinden als Olioliva ooit in de handen van Paul jr en zijn neefjes en nichtjes terecht zou komen. Maar ook zoals hij rustig vertelt over zijn vader, Paul sr., de initiator en bedenker van het bedrijf.

Een vader die dolgraag na zijn pensionering met zijn drie zonen een bedrijf wilde opzetten en groot maken! Net zoals hij vroeger toen de jongens nog thuis woonden, in het weekeinde de ‘bedrijfsvoering’ van de keuken overnam van moeders, om samen hen te kokkerellen en te doen.

Het  bedrijf is er gekomen! Helaas heeft Paul sr. er niet meer van kunnen genieten, omdat hij kort voor de definitieve start in 2005 veel en veel te jong is overleden.

 

‘t Ja Tim is een familieman en heeft dat blijkbaar van geen vreemde mee gekregen.

Het oorspronkelijke idee komt dus bij zijn vader  vandaan. Al vroeg gepensioneerd  (60) na een marketingleven bij Ernst&Young, was dit voor hem de kans om met zijn kinderen zijn droom uit te werken.  Maar wat zou het moeten worden…?

De Brandtboys hadden rond deze tijd  allemaal wel  zo’n beetje de liefde gevonden en trokken er graag met de vriendinnen op uit.

Tim en Merel (toen zijn vriendin, nu zijn vrouw) gingen op vakantie naar Italië. Tim wilde beslist niet op een camping en Merel absoluut niet in een hotel, het compromis was  Bed&Breakfast. Dwars door Noord-Italië trokken zij van plaats naar plaats. Ze hopten van het Aostadal tot aan Toscane!

Een geweldige keuze, die voor de rest van hun leven zeer bepalend zou zijn.

Zijn broer Marc-Paul had van hun trip vernomen en kon zich goed vinden in deze vorm van reizen . Ook hij trok met zijn vriendin Italië in, kwam in Toscane, in het plaatsje Lucca…….
Ramon, de middelste van de drie broers,  ging als laatste.

 

Daar kwam de familie Brandt in aanraking met Marcello, de laatste der Mansi Bernardini’s.

Ze logeerden op de Fattoria Bernardini. Omringd door zo’n 5000 Toscaanse olijfbomen die al eeuwenlang het geheim van ongehoord verrukkelijke olijfolie onder hun bladerdak bewaarden.

Met een  auto vol met olijfolie kwamen ze terug in Nederland en toen Paul Brandt sr. deze olie proefde en het verhaal over Marcello en de Fattoria Bernardini hoorde,  wel dat was het moment dat Olioliva geboren werd.

Nu in 2012  is Olioliva allang niet meer alleen een olijfoliebedrijf, maar uitgegroeid tot een flinke Italiaanse wijn- en olijfolie importeur. De frisse, bijzondere olijfolie die zeven jaar geleden het startschot van Olioliva betekende, wordt nog altijd, ieder jaar in November geoogst en geproduceerd.

Tim, Ramon en Marc-Paul verblijven tijdens de oogst  ieder jaar op het landgoed en  bezoeken dan ook nieuwe potentiële wijnmakers. Brengen  op zaterdag een bezoek aan het grote -besloten-  Olijfolie-event in Lucca wat  alleen toegankelijk is voor olijfprofi’s!

De dames mogen niet mee. Het is een broederschapsuitje!

 

 

Direct vanaf 2005 sloot  de familie Brandt Marcello Salom erfgenaam van de familie Bernardini, de eigenaar van de Fattoria in hun hart! Dit was wederzijds. Nu is Marcello een niet weg te denken schakel in het hele proces. Vanaf het eerste begin, toen  de familie te gast was op het landgoed, werd er ook door hem gezocht en gespeurd naar de betere wijnen in de buurt van Lucca.  De broers wilden namelijk niet alleen olijfolie, maar meer, en zochten dit meer in de Toscaanse wijnbouw!

Op dit moment worden er verschillende wijnen geïmporteerd, Tenuta di Valgiano, Borgo La Torre en Tenuta di Collabrigo. Alle bijzonderheden hierover, maar ook over de olijfolie, het productieproces  en, waar we het verder helemaal nog niet over gehad hebben, 5 stijlvolle woningen, zijn terug te vinden op de website van de drie Musketiers.

Eigenaren van Olioliva. Een mooie familie. Een wereld apart!

 

Lees ook:Olijfolie van Fattoria Bernardini
Lees ook:En na Calvijn kwam Dionysos
Lees ook:Zoete wijn of rode wijn bij de Gorgonzola met peer
Lees ook:Barbaresco wijnmaker Angelo Rocca omgekomen
Lees ook:KWI – Kleine Wijnimporteurs laten zien wat ze waard zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>