Proefnotitie oudste wijn ter wereld

Op 30 augustus meldde ik dat een proefclub in België een wijn uit 1727 had geproefd: de Rüdesheimer Apostelwein. Van Richard Verbiest kreeg ik vandaag de proefnotities toegestuurd. Geniet maar even mee!

Zicht: De wijn heeft een zeer intense kristalheldere lichtbruine amberachtige kleur. De wijn is soepel en traant bijna niet.

Geur:  Als eerste indruk zonder de wijn te walsen zijn er koffiegeuren. Na het walsen komen er geuren vrij van een oude TBA (Trockenbeerenauslese, mb) met karamel, koffie, honing, sinaasappelschil en chocolade. Ook geeft de wijn als tertiaire geuren licht scheikundige geuren af. Na een uur in het glas krijgt de wijn de neus van een Tokaji Aszu Essencia (oude geoxideerde methode).

 

Smaak:De wijn is zeer droog en doet ons denken aan een oude Madeira Sercial. De wijn heeft ondertussen wel wat zuren gekregen en heeft een lange aangename afdronk van ongeveer 10 seconden. Zelfs na een uur blijft de smaak onveranderd.

Conclusie: Deze wijn is nog lang niet dood en komt na het walsen voor zijn leeftijd nog zeer jong over. Een prachtwijn die de aankoop en het proeven zeker waard is.

Proefnotities beschreven door het bestuur: Richard Verbiest, Alex Verachtert en Geert Vervloessem

Van deze wijn zijn er nog drie proefnotities bekend:
- Michael Broadbent proefde deze wijn een eerste keer in 1977 tijdens een monumentaal diner in Sidney bij Len Evans en had een tweede keer het genoegen hem nog eens een tweede keer te proeven in 1983.
- Dr. Becker van Wineterminator had eveneens het genoegen deze wijn in 2005 te mogen proeven.

En wanneer ben ik eens aan de buurt? Na mijn Madera’s uit de 19e eeuw wil ik wel een staptje verder terug in de tijd…

Lees ook:Proefnotities zijn ONZIN!
Lees ook:Wijn walsen wetenschappelijk onderzocht
Lees ook:Proeven bij de slijter toegestaan!
Lees ook:Gordon Ramsay scheldt op wijn en op Cliff Richard
Lees ook:Proef voor voorproeven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>