Rubriek: Filmpje!

WIJN BEDREIGD DOOR OPRUKKENDE SCHIMMELS

In het FT stond een uitgebreid artikel van Jancis Robinson over de ziektes die op dit moment opstormen vanuit, ja vanuit waar ….? Ernstige zorgen leven onder de wijnboeren die vrezen hun ‘wijnleven’ aan ziektes als esca (zichtbaar door tijgerstrepen op het blad) en eutopiose te verliezen. Nieuw is ook de ziekte BDA oftewel botryosphaeria

Lees verder...

Julia Bertram, Weinkönigin van Duitsland kiest wijnen voor Berlinale

Voor het zesde jaar op een rij worden er wijnen van de ‘Weinstraße’ geserveerd tijdens de Berlinale die gehouden wordt van 7 tot 17 februari, tja inderdaad… in Berlijn. De Duitse Weinkönigin Julia Bertram en verschillende Berlijnse sommeliers o.a. hebben in December de wijnen voor de evenementen tijdens het Berlijnse Filmfestival  geselecteerd. De wijnbouwbedrijven die

Lees verder...

Wijnimporteur “met zijn voeten in de klei”

Op de Wine Professionel kwam ik hem tegen: Jan Herbrink uit Twente! En ik viel als een blok voor zijn bijzondere uitstraling! Ruimte op mijn blog voor de man die iedere maand, jaar in jaar uit op reis is, op zoek naar de druiven in de natuur. Daar waar de wijn echt vandaan komt. “Het

Lees verder...

Oostenrijkse wijn bovenop de berg!

Tegenwoordig kan ik werkelijk bijna geen seconde meer uit mijn digitale wereld vandaan, of er is al weer iets nieuws in mijn mailbox gegooid! Sociale media doet daar nog een schepje bovenop door via twitter accounts, een facebookpagina en een pagina op Linkedin de computer vol te stouwen met nieuwe wijnfacts! En ME maar roepen:

Lees verder...

Franse wijnen touren door de Benelux

Sopexa Benelux organiseert opnieuw twee grote overzichtsproeverijen onder de noemer France-Vins op maandag 21 januari in Brussel en op dinsdag 22 januari 2013 in Amsterdam. De proeverij in Brussel wordt gehouden in het Sheraton Brussels Airport tussen 11.00 en 17.00 uur. De proeverij in Amsterdam wordt gehouden in Hotel Casa 400 tussen 13.30 en 19.00

Lees verder...

WIjn uit Nieuw Zeeland

“Wijn, zuiver, verfrissend, dorstlessend maar ook vol, fonkelend en exploderend van het fruit, ingetogen en zijdezacht. Wijn als opgekropte kracht, kruidig en vol, sappig – tegelijk fris. Wijn, als zoete, zwoele verleiding op een zachte herfstavond, dessert op de veranda bij het huis.” ZO, dat is in ruim veertig woorden mijn laatste ervaring met Nieuw

Lees verder...

De 57ste Horecava

De Horecava! Morgen is het zover! Nummer 57 staat in de startblokken. Stan Huygens voorspelt een ‘zware week voor de vakmensen uit de horeca’. Noemt daarbij terloops nog even met een krabbel in de zijlijn de Wine Professional die ook drie dagen draait. Ongetwijfeld wordt het een spectaculaire happening, maar ik werd vooral getriggerd door

Lees verder...

wijn en kookwedstrijden

In Vino lees ik over de Belgische strijd om de Copa Jerez. Met de trotse winnaars uiteraard: sommelier Pieter Frayeman en chef Jelle Castelein. Zij komen beiden van het *** restaurant Hertog Jan in Brugge. Ook chef-kok Gert de Mangeleer en sommelier Joachim Boudens van Hertog Jan  zijn tevreden. “De kracht van Jelle ligt in 

Lees verder...

Wijn in woorden!

Kaapstad! Opmerkelijk nieuws vanochtend in de  ‘grootste krant van Nederland’ over, (nee niet Rafaël), Rinus Loman. Die ‘om redenen van wijngeur’ zijn restaurant in de wijk Bo-Kaap heeft moeten sluiten. De naast het restaurant gelegen moskee kwam dusdanig onder invloed klaarblijkelijk, had dermate last van ….. de geur van de wijn die in het restaurant

Lees verder...

Wijn in Zuid-Afrika in de handen van vrouwen

Ntsiki Biyela is een voorbeeld voor mij hoe het kan als je wilt en doorzet! Deze Zuid-Afrikaanse wijnmaakster is een rolmodel voor de vrouwen in de wijnbusiness van Zuid-Afrika! In 2009 werd zij “Wijnmaakster van het Jaar” in Zuid-Afrika en doorbrak daarmee het tot dan toe door mannen gedomineerde manlijke patroon in de #wijnbusiness! Nou,

Lees verder...

El Bulli, een koninkrijk van kookkunst

Met mijn mond open van verbazing bekeek ik de documentaire over El Bulli, afgelopen donderdagavond: “Koken is kunst geworden en pure chemie bij El Bulli.”  Een documentaire van Gereon Wetzel. El Bulli, het wereldberoemde restaurant, genoemd naar de buldogs van het Duitse echtpaar Schilling dat het pand ooit bezat. Op 31 juli 2011 was El

Lees verder...