Wijnen van Tommasi bij een Amsterdamse lunch

Het blijft toch altijd hetzelfde als ik naar ‘VandeMarkt’ op de Weesperzijde rijdt, mijn navigatie zegt het weer verkeerd en ik trap er weer in!
Maar goed, uiteindelijk toch riant voor de deur kunnen parkeren! Parkeerplaatsen zijn er genoeg, hypermodern , parkeermeters echter zijn nog van voor de oorlog geloof ik! Lieve Gemeente van Amsterdam, dit kan toch niet waar zijn….draaiknopje op een parkeermeter, een toetsenschijf ipv een toetsenbord.

Snel naar binnen waar we in de extreme wijnkelder van de familie Zakai verwelkomd worden door  signora Elena Bortoletto van Tommasi en de gentlemen van  Fourcroy Nederland om ons mee te nemen op een imaginaire reis naar Valpolicella en Toscane, daar te proeven van de tot wijn verworden vermentino, corvina, rondinella, oseleta, merlot en chardonnay om maar enkele ‘basisdruiven’ uit hun ruimhartige portefeuille te noemen.

Elena is de minste niet en legt op voortvarende wijze de verschillende processen uit, die zich voor, tijdens  en na vinificatie afspelen in de wijngaarden en het wijnhuis.
Een geweldig wijnhuis om te zien, zo vertelt mijn proefgenoot mij beneden in de kelder, waar ik in een geanimeerd gesprek ben geraakt met Pierre Heuft van brasserie “de Houten Vier” in Amsterdam. Hij heeft al enkele malen de tocht naar Tommasi’s wijnpaleis in de Veneto ondernomen, om onder meer  onder te dompelen in de typische Italiaanse gastvrijheid van het hotel. Hmm, dat lijkt mij ook wel wat!

In de kelder proeven we Tommasi Poggio al Tuffo Vermentino, een intens frisse en fruitige wijn. We proeven de biologische Vermentino/ Chardonnay met een Chardonnay toon, een pittige bite en veel citrus.

Apart is de Pinot Grigio, met een kleur in het glas als de koperen ploert. De wijn blijft in beginsel 36 uur in contact met de schillen, na een voorzichtige persing. Dit maakt hem bijna tot een Rosé.

Hoewel de familie Tommasi zijn roots in de Veneto heeft, bezit het sinds 1997 ook een wijngoed in de Maremma, het zuidelijke deel van Toscane. “Doganella” geheten. Hier komt de serie Poggio al Tufo vandaan. Rood hebben ze hier Cabernet Sauvignon van, Alicante en Il Tintorosso wat een blend is van sangiovese en merlot.

Dan worden we aan tafel genodigd, waar Dennis van Tintelen een herfstlunch heeft bereid, met gevogelte, paddestoelen en hert!

En hier drinken we de volbloedpaardjes van de Valpolicella’s als de Arele, de Ripasso en de Amarone. Krachtig, volle smaken die de gerechten uitstekende ondersteunen!

Helaas mis ik  zelf, door tijdgebrek mijnerzijds, de “Fiorato! De buitengewoon zoete, rode wijn die wordt geproduceerd van druiven geteeld op een klein terrasvormig plot genaamd Fiorato. Deze druiven zijn sterk teruggesnoeid en bij uitstek geschikt voor de zoete Recioto. De wijn wordt gebotteld op kleine flesjes!

Desondanks heb ik genoten! Deze Noord-Italiaanse wijnen hebben mijn ‘gevoel’ voor het Italiaanse weer eens bevestigd! E ‘ sublime!

Met een prachtig boek over 110 jaar Tommasi vertrek ik, met een goed gevoel, Amsterdam weer uit.

Lees ook:Mag ik een zoete witte wijn?
Lees ook:Amsterdam Fashion Week ’13 kiest Scavi & Ray
Lees ook:Tijd voor rosé
Lees ook:Verslagen uit Limoux
Lees ook:De natuurlijke pracht van de Bergerac

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>