Een MV i/o op weg naar de wijnbank…

Examen doen, het is altijd zo spannend. En het kost zoveel tijd. Niet het examen, maar wel de studie vooraf .

Maar ja, het is nu wel duidelijk. “MV’rs i/o van Nederland, Magister Vini word je niet zomaar! Daar moet je wel wat voor doen!”

Dinsdag a.s. trapt af met de wijnproeverij van 12 rode wijnen. Wat een fun ja. Wat zal het zijn? Waar zullen ze vandaan komen? Wat zullen de cases zijn, die per groepje wijnen bedacht zijn door de “heren en dames wijngeleerden”. Natuurlijk hoop ik dat er in ieder geval iets van “wijn&spijs”  in voorkomt. Dat schept een band, beter nog, dat geeft hoop…, sleept misschien de broodnodige puntjes naar binnen!

Want ga er maar aan staan: 12 wijnen blind becommentariëren op afkomst, druivenras, vinificatie, stijl, toekomst, ouderdom, rijping en kwaliteit.

Nee, een afgestudeerde Magister Vini is ongetwijfeld een degelijke, overgestudeerde, doorgeproefde topper op wijngebied.
De afgelopen weken bewust bijzonder veel rood in geproefd.

Variërend van blends  uit de Languedoc-Roussillon zoals de Montlobre. Klein citaat van  hun website: “één van Domaine Montlobre meest succesvolle rode wijnen is “LA CHAPELLE”, een grote complexe Pomerol-achtige gestileerde ROUGE, die voornamelijk vervaardigd is uit super gezonde Merlot-druiven en een klein beetje Cabernet Sauvignon. Rijpt in de pittoreske barrique kelder ‘La Chapelle’ op kleine eiken houten vaten van 225 liter, voor circa 12 maanden.”  Gekocht bij Okhuysen.

Tot aan de wijnen van de cépages pinot noir, malbec, cabernet sauvignon en  franc, syrah etcetera! De SMV van Boschendal uit 2009, de kindermoord op Chateau Gloria uit 2009, de Alta Vista Premium 2009 Malbec, ze moeten me allemaal helpen om dinsdag oplossend te kunnen werken!

Zodat ik kan vertellen waarom ze in dat specifieke eetcafé in den Haag, vlakbij de ambassades van Argentinië en Chili, tussen de Mauritskade en de Javastraat, zulke warmbloedige Argentijnse Malbec van grote hoogte zullen serveren, waarin de smaakintensiteit verhoogd is door de droge lucht, de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur  en het intensieve zonlicht! Niet te vergeten natuurlijk de kleinere, dichtere trossen malbec die ook nog eens kleinere bessen hebben dan de cot = auxxerrois, of is het pressac ( oh nee, dat is weer Saint Emillion) uit Cahors!

Naast de Carmenere uit Chili van Rothschild misschien, waarover ik zal kunnen zeggen, dat de prijs aan de pittige kant zal zijn voor een eetcafé, omdat de druiven met de hand geoogst worden om vervolgens in kistjes naar de wijnmakerij gebracht te worden. Waar men er dan aansluitend een uitgebalanceerde wijn van zal maken, die natuurlijk mooie rijpe tannines zal hebben en een malolactische gisting zal ondergaan! Van de rijping in de eikenhouten vaten zal ik overduidelijke kunnen aangeven, hoelang, welke toasting en ….welk eikenhout gebruikt is. Dat ik beide wijnen vervolgens vergezeld zal laten gaan door een entrecôte van koeien van Pietjesveld uit Maasbracht zal de spreekwoordelijke kers op de slagroom zijn.
Enfin, we zullen het allemaal meemaken dinsdag aanstaande! Ik heb er echt zin in. Hoewel ik het natuurlijk wel verrekte moeilijk zal krijgen!

Lees ook:17 april wordt Malbec-dag
Lees ook:Voor malbec gingen we naar Argentinie
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Feature: Bourgogne wijnboer Antoine Jaboulet Vercherre
Lees ook:Frankrijk voor de eerste keer aanwezig op Gastronomie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>