Chile, the natural choice deel I

Chiliproeverij in het nieuwe Hilton-concept vlakbij het Amsterdam Centraal. Wat een toplocatie. ’t Ja, inderdaad dat zei Conrad Hilton al decennia geleden! “Location, location, location!”

Dat brengt ons bij direct bij het doel van vanochtend, de Chileense wijnproeverij: Chilean Wine Tour!  Een vol programma geïnitieerd door ProChili, het Export Promotie Bureau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Chili.

Nederland is het derde exportland voor Chileense wijnen, dus best belangrijk…

Bekende wijnhuizen en wijnproducenten uit Chili  lieten man en vrouw genieten van de nieuwste biologische wijnen, de nieuwe oogst van 2012.

Hmm, jaha, want Chili ligt op het zuiderlijk halfrond!

 

Na binnenkomst, na inleiding, na uitleg, werden we getrakteerd op zo’n indrukwekkende filmimpressie over het Andes, de  Pacific Ocean en de machtige gelegen wijngebieden, dat ik werkelijk dacht, wat doe ik hier nog! Daar wil ik zijn. Daar wil ik zelf kijken, proeven, lopen, ruiken aan de druiven, zijn in de wijngaarden…
Chili in een notendop betekent een land dat 4300 km lang is en gemiddeld 177 km breed tussen de Pacific Ocean en the Andes Mountains!

De droogste woestijn van de aarde huisvest zich in Chili. De Atacama Desert. Maar ook de vruchtbare bodem van Central Valley, de Patagonische vlakte, de ijselijke wonderen van Antartica zijn hier stuk voor stuk te vinden.

 

De eerste wijndruiven in Chili kwamen ergens in de 16e eeuw het land binnen.  Met de bagage van de missionarissen mee, zoals het zo vaak gebeurd is.

De wijnen van vandaag de dag worden overal her- en erkend als kwaliteitswijnen, meespelen aan de top is hun goal. Sustainability de drijfveer.

 

De Chileense wijnindustrie heeft het vaste voornemen om de bescherming van het milieu als een grote sociale verantwoordelijkheid te dragen en als zodanig is het  uitgebreide Sustainability Program ontstaan.

 

De Chileense wijnstreken zijn de volgende:

Elqui Valley: hoogtepunt hier de cool-climate Syrahwijn.

Limari Valley: hier vindt men  de geheimzinnige mistdeken van “Camanchaca”

Choapa Valley: wijngaarden op rotsachtige gebieden aan de voet van het het gebergte.

Aconcagua Valley: een vallei met naast wijngaarden prachtig fruit en groente.

Maipo Valley: tussen de Andes en de Coastal Mountains, te verdelen in Alto, Central and Pacific!

Cachapoal Valley: een ideale vallei voor volle, fruitgedomineerde  Carmenere!

Colchagua Valley: uitgesproken expressieve, volle Cabernets, Carmenere, Syrah en Malbec!

Curico Valley: de twee-na-grootste wijn producerende vallei.

Maule Valley: een gebied met een enorme diversiteit aan stijlen en smaken.

Itata Valley”: de meest noorderlijk gelegen vallei van de drie zuidelijke wijnregio’s.

Biobio Valley: prachtig voor Gewurztraminer en Riesling!

Malleco Valley: Pinot Noir lijkt hier een bijzonderheid te worden!

 

Deel II gaat wat dieper in op de verschillende wijnen, geproefd tijdens de ProChili tasting en de wijnstreken waar ze vandaan komen.

 

 

 

.

 

Lees ook:Chili, the natural choice deel II
Lees ook:Torres Cordillera Brut
Lees ook:Chili in het Casa
Lees ook:Chileense proeverij geeft goed beeld
Lees ook:Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>