In een dag je wijnvignet halen

Plaats van handeling: het Pakhuis van BuyYourWine. Hier gingen afgelopen zaterdag 11 mensen op voor het Wijnvignet – basisexamen SWEN – een kennismaking met de wereld van wijn. Een gemixed gezelschap van heren en dames met één gezamenlijk doel: aan het einde van de midddag examen doen.

Smaakvanwijn was aanwezig en observeerde, luisterde, keek mee en proefde mee. Lekkerrrr!

Als je de niveaueisen doorneemt, die gelden voor dit SWEN basisexamen, dan lees je dat aan het einde van de dag de cursisten in ieder geval in staat zullen zijn om op acht verschillende punten enige kennis te hebben van wijn. Druivenrassen, klassieke en nieuwe wijngebieden, serveertips en wat weten over de wijnbereiding dat zijn zo enkele van die ‘weetjes in wijn’ die dan bekend moeten zijn.

Is dat ook zo?

Om 10.00 uur staat de koffie klaar! Een verse Paasstol erbij, iedereen zorgt even voor een goede bodem, want er zal veel geproefd gaan worden. Maar liefst 18 wijnen op de proeftafel. Een mix  uit de  nieuwe en de oude wijnwereld.

Na een korte introductie van de nieuwbakken wijnstudenten barst het wijngeweld los met de Vitis Vinifera en de druivenrassen die hier zoal toe behoren. Tijdens zo’n dag met alleen wijn geïnteresseerden, merk je dat er ontzettend veel vragen leven, maar ook veel fabeltjes verteld worden. Bergen vol broodjes aap.

Onder de ‘studenten’ zitten vooral particulieren, waarvan er twee tenminste een toekomst in de wijn ambiëren. De rest doet het voor zichzelf. Uit hobbymatige interesse. Om een iets beter inzicht te krijgen in smaken en soorten. Om makkelijker te kunnen kiezen in de wijnhandel, en ook in de supermarkt. Om mee te kunnen praten op feestjes. Een mevrouw is meegesleept door haar dochter, ter vervanging van een andere die plotseling ziek geworden is. Deze mevrouw in kwestie heeft niet veel met wijn, behalve dat ze het een smakelijk sapje vindt, maar aan het eind van de dag heeft ze zoveel opgestoken, dat ook zij moeiteloos het examen mee kan doen. Wel sneu dat er voor haar geen diploma klaar ligt.

Twee jonge mannen doen mee, studenten met een bijbaan in de wijnhandel! Ja, zo moet dat. Je moet toch weten welk product je verkoopt. Beide zijn ‘er klaar mee’  met de mond vol tanden te staan als er weer eens advies of uitleg gevraagd wordt. Niet coole om elke keer maar je baas er bij te moeten halen

En zo is deze wijnvignetdag voor de heren een ideale oplossing! Af en toe een pauzetje, een enkeling rookt  een sigaretje, en tussen de middag een lunch. Broodjes en  verse soep gaan er goed in.

Bij de cursus hoort een boekje. Opgedeeld in 5 praktische hoofdstukken, dan kun je thuis nog eens  op je gemak wat bij studeren, wat details ophalen.

In de middag is het tijd voor het vinificatieproces en tot slot belanden de cursisten uiteindelijk ‘op de examentafel’!

Toch wel een beetje spannend, want hoe zouden de vragen zijn?

Probleemloos fietst iedereen door de vragen, om tegen de klok van 17.00 na een officiële toast met de mousserende wijn van wijngaard St Martinus huiswaarts te keren. Iedereen is geslaagd!

Over deze bijzondere ‘Sprankel’ van dit Limburgse bedrijf  verschijnt vandaag op Smaakvanwijn een artikel.

Het diploma onder de ene arm, een doos met wijn uit de schappen van bij BuyYourWine onder de andere arm. ‘ t Ja, hoe vaak kom je nu in zo’n ‘snoepjeswinkel’?

Lekker weekend vieren.

Lees ook:Wijnvoornemens 2012
Lees ook:Proef het verschil door te leren proeven
Lees ook:Wijnpanels vanavond in Radar
Lees ook:Zomerprimeur: Summerwineschool in Studio Smaak van Wijn
Lees ook:Wijnalmanak 2013

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “In een dag je wijnvignet halen

  1. wijnwinkel

    Toch blijft een dag niet genoeg tijd om alles te leren maar een leuk initiatief om mensen enthousiast te maken.

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Ja, dat is helemaal waar. Het is een begin!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>