Zondagtip: Kuipersmuseum bij Gent

Ben je vandaag op pad in de omgeving van Gent, in België? En hou je wel van een bezoekje aan een lekker knus ambachtsmuseum? Vandaag is het Erfgoeddag in België. Ter ere hiervan is het Kuipersmuseum in Nevele de hele dag gratis geopend, van 10 tot 18 uur.

Het Kuipersmuseum ligt in Nevele, westelijk van Gent. Het werd ingericht als eerbetoon aan de laatste werkende kuiper daar, Acham Bonami. Een kuiper is iemand die houten vaten en tonnen maakt, niet alleen voor wijn, maar ook voor bier, vis en andere levensmiddelen. Het Kuipersmuseum is tevens het atelier van Marleen Bonami, dochter van Acham, die er nog altijd houten (bloem)kuipen maakt.

Kuipers waren de eeuwen door gewaardeerde ambachtslieden. Zij waren in de middeleeuwen bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het onderhoud van de wijnvaten in een wijnkelder, een zeer belangrijke taak. Zij gingen ook mee bij de inkoop van wijn bij een handelaar, om de status van de vaten te controleren. Hoe deugdelijker het vat, hoe groter de kans dat de wijn in goede conditie was!

Lees ook:Limburgse wijnvaten voor China
Lees ook:Hout & Wijn deel I
Lees ook:Wat is wijnsteen?
Lees ook:Nieuw eik, oud eik, wat betekent dat?
Lees ook:Vers gesurfd: Belgische wijnstreken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>