Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro

Op 22 april hield Perswijn de proeverij en wedstrijd Ontdek de Nieuwe Wereld.

Onder andere werd daar de beste Sauvignon Blanc onder de 10 euro gekozen en de beste Cabernet Sauvignon onder de 10 euro.

Hier de winnaars.

Beste Sauvignon-blanc onder € 10,-
Nieuw-Zeeland wint wedstrijd Sauvignon-blanc onder € 10,-
Winnaar: Mount Vernon Sauvignon blanc, Marlborough

Net als bij de finale van de wedstrijd bij de beste Cabernet-sauvignon, waren er veel Chileense wijnen doorgedrongen tot de eindstrijd van de wedstrijd om de beste Sauvignon blanc. Maar heel anders was de uitkomst: de twee Nieuw-Zeelandse Sauvignons eindigden bovenaan, met daartussen, op de tweede plaats, een Chileense wijn uit een nieuw, heel koel klimaat, Leyda. Juist in de vergelijkende proeverij, met een hele batterij Chileense exemplaren en een paar Zuid-Afrikaanse en Argentijnse, komt de klasse van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon naar voren: ze hebben een bijzondere combinatie van aromatische kracht en frisheid. Met name de streek Marlborough scoort hier door zijn terroir, een unieke combinatie van ligging, ondergrond en klimaat. Koelte in combinatie met intense zon, waardoor de sauvignon hier laat en toch fris kan worden geoogst. Een heerlijke wijn, en een verdiende winnaar van de wedstrijd. In de geur ruik je heerlijk kruisbessen en passievrucht, de smaak heeft frisheid, goede zuren; een aangenaam glas, mooi krachtig en in balans.

De uitslag:
1 Mount Vernon 2006, Marlborough (Gall & Gall, € 8,99)
2 Montes 2006, Leyda vineyard (Ned. Wijnkring/Verbunt, prijscat. 4 (€ 7,50 tot € 10))   
3 Tahuna 2006, Marlborough (Colaris, € 8,95) 

Beste Cabernet-sauvignon onder € 10,-
Wedstrijd Cabernet-sauvignon Nieuwe Wereld onder € 10,-
Verrassende winnaar: Baron Philippe de Rothschild 2006, Central Valley

Nadat we uiteindelijk genoodzaakt waren de enige Australische finalewijn in de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon te elemineren, omdat de prijs boven de € 10 bleek te liggen, waren er nog acht Chileense en zegge en schrijven twee Argentijnse cabernets over. Een duidelijker bewijs voor de Chileense suprematie op het vlak van betaalbare rode wijnen uit de Nieuwe Wereld valt niet te leveren. Dát er uiteindelijk een Chileense winnaar uit de bus rolde, was dus niet zo verrassend, maar wel wélke. In een fotofinish kwam uiteindelijk de Cabernet-sauvignon van Mouton-Rothschild als winnaar uit de bus. Dat is verrassend, omdat het huis Philippe de Rothschild niet direct bekendstond als een producent van elegante en betaalbare wijnen -en dat is precies wat deze wijn is. Alleen al het jaartal: met 2006 op het etiket behoorde deze wijn tot de allerjongste in het peloton van mededingers. Hij ging met de eer strijken door een combinatie van frisheid, elegantie en prachtig fruit. Heerlijk. Directe belagers waren de Perez Cruz Reserva en de Porta Reserva, allebei wijnen met wat meer kracht en zoet, maar met minder finesse en minder mooi fruit -hoewel ook meer dan voortreffelijke wijnen, overigens. Deze Cabernet toont wat de kracht is van Chili: het is een heerlijke klassieke cabernet, met mint, eucalyptus, elegantie en frisheid, sap en heerlijk cassisfruit.

De winnaars:
1. Baron Philippe de Rothschild 2006 (Chili) (Fourcroy-Lenselink)
2. Pérez Cruz, Reserva 2004 (Chili)  (Tamis/Vino Via)
3. Porta Reserva 2006 (Chili) (Qualyvines)  

Lees ook:Torres Cordillera Brut
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Winnaars wijnproeverij Ontdek de Nieuwe Wereld
Lees ook:Toename van Chileense wijngaarden
Lees ook:Nieuw: mix van wodka en Sauvignon Blanc

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro

  1. yonkly profile

    Are you aware that this blog does not render properly in opera8

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>