Le Beaujolais est arrivé!

Vandaag is het weer zover: de Beaujolais Nouveau is verkrijgbaar. Waar we vroeger met zijn allen naar de winkel renden voor een fles, laten veel wijnliefhebbers de Beaujolais Nouveau (vroeger Primeur) nu staan. Zij hebben vaak de crus leren kennen, de échte lekkere wijnen uit de streek!

Crus du Beaujolais  
De Crus zijn de mooiste wijnen uit de Beaujolais. Afkomstig uit tien dorpen waar de bodem het beste in de Gamay druif naar boven brengt: Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour. Door de variatie in lokaal klimaat en bodem zijn er verschillende stijlen: van de verleidelijk zachte Saint-Amour tot wijnen met meer body, zoals de Morgon en Moulin-à-Vent, die vaak jarenlang kunnen worden bewaard. Het grote verschil zit hem in het wijnmaakproces en de mate van rust en rijping die de crus wel kunnen ondergaan, maar een Nouveau niet. Die wordt gewoon zonder veel zorg te snel op de markt gebracht (over het algemeen).

Alle Beaujolais-wijnen worden gemaakt van de druif gamay, net als de gewone rode Beaujolais en de Beaujolais Villages (en de Nouveau trouwens ook).

Sint Maarten
Wist je trouwens dat de datum voor de levering van Beaujolais Nouveau – de derde week van november – helemaal niet zo gek gekozen is? Al in de middeleeuwen werd rond 11 november, Sint Maarten, de eerste jonge wijn van het jaar verkocht. Er werd door iedereen reikhalzend naar uitgekeken, want jonge wijn betekende verse, niet bedorven wijn. Eindelijk weer eens iets goeds te drinken in de herbergen en taveernes! Bovendien werd op die dag ook de pacht betaald en konden dienstboden en knechten van werkkring veranderen. Sint Maarten ging dan ook gepaald met enorme drinkfestijnen, waarna menig vechtpartij volgde.

Laf watertje
Jammer helaas dat anno 2011 een wijn als Beaujolais Nouveau zo verworden is tot een slap watertje! Er zijn wel goede voorbeelden te proeven, maar je moet wel goed zoeken. Wie er komende tijd een mooie Beaujolais Nouveau opheeft, we horen het graag!

Lees ook:Moulin-à-Vent met Nederlandse wieken
Lees ook:Grenache en muscat
Lees ook:Beaujolais: Beaujoliscious [Persbericht]
Lees ook:Het Beaujolais van de Crus & Climats: retour van het terroir
Lees ook:Druivenrassen: Gamay

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Le Beaujolais est arrivé!

    1. Natasha ter Haar

      Hallo Bart, bedankt voor je reactie en leuk om te horen!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>